Priopćenje za javnost HNS-a povodom poništenja natječaja za prodaju Starog nogometnog igrališta

GO03457507
foto: Glas Istre
03.01.2018. 09:28; Učitavanja: 474; Početna / Politika / Priopćenje za javnost HNS-a povodom poništenja natječaja za prodaju Starog nogometnog igrališta

HNSov gradski vijećnik Slavko Fornažar dostavio nam je slijedeće priopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

Prodaja starog nogometnog igrališta trebala je biti najveća prodaja gradske imovine u prošloj godini. Taj novac je uključen i u proračun za 2018. Nažalost svjedoci smo još jednog propalog natječaja a samim time pod upitnik dolazi realizacija mnogih projekata u ovoj godini.

Mišljenja sam da je sam natječaj veoma loše napisan a i sam postupak provedbe natječaja otvara mnoga pitanja.

U samom natječaju navedena je jedna veoma sumnjiva stavka. „Gradsko vijeće može odabrati bilo koju pravovaljanu ponudu.“

To u kratkim crtama znači da je gradsko vijeće moglo izabrati ponudu koja ne nudi i najveću cijenu. Takva stavka natječaja nije u skladu sa zakonom i protivna je samoj svrsi instituta javnog natječaja. Ugovor sklopljen na taj način bio bi ništetan i dao bi mogućnost ponuditeljima da tuže grad.

Od otvaranja ponuda pa do zadnje sjednice gradskog vijeća prošlo je više od mjesec dana. U tom periodu do gradskog vijeća nisu dolazile nikakve informacije i odvijao se medijski rat u kojem su se frakcije ids-a borile za prevlast.

Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća donesena je odluka vladajućih (IDS) o poništenju natječaja.

Sam tjek sjednice i odluke koje su donešene na njoj otvorila su mnoga pitanja koja su ostala bez odgovora.

Pročelnik Giuliano Petrović šturo nas je izvjestio o tjeku provedbe natječaja. Na natječaj su pristigle dvije ponude. Prva tvrtke J.M iz Medulina – 22 miliona Kuna, jemčevina 2 mil. Kuna, plaćanje u gotovinu u roku od 30 dana i druga tvrtke Viking Mrak iz Rijeke na iznos od 24 miliona Kuna, jamčevina bankarska garcija, plaćanje u roku od 90 dana.

Ponuda tvrtke Vikin Mrak je srušena  uz obrazloženje da njihova bankarska garancija nije u skladu sa natječajem i dana je sugestija da se izabere manja ponuda.

Čitajući zapisnik o radu komisije nemogu se oteti dojmu da su članovi komisije bili pod izrazitim pritiskom da prihvate cijenovno slabiju ponudu, što je i na kraju kulminiralo ostavkom predsjednika Gradskog vijeća Deana Pauletića (IDS).

Na pitanje zašto bankarska garancija nije valjana na vijeću nismo dobili odgovor. Oporba je pismeno zatražila da se dostavi pismeno očitovanje odvjetničkog ureda o tome. Par dana prije nove godine stigao je odgovor.

Odvjetničko društvo tvrdi da bankarska garancija nije valjana jer je u njoj navedeno da se grad može naplatiti samu u slučaju odustajanja od ponude odnosno nesklapanjem ugovora.

Prema mom skromnom mišljenju, nisam pravnik pa nemogu odgovorno tvrdit. Bankarska garancija je u skladu sa tekstom natječaja ali nažalost natječaj je manjkav pa bi se mogla desiti velika šteta za grad.

Budući da je Viking Mrak izabrao plaćanje u roku od 90 dana, a bankarska garancija vrijedi samo do 31.12.2017 može se desiti da Viking Mrak potpiše ugovor i da sa prvim danima 2018 raskine ugovor bez posljedica.

Način na koji je pisan javni natječaj može upućivati samo na dvije stvari.

Gradske službe zajedno sa pročelnikom su nesposobne i nedorasle poslom kojim se bave ili su navedeni propusti napravljeni namjerno a to se onda zove pogodovanje.

Nakon svega navedenog postavlja se pitanje : „Tko je odogovoran?“

Ako jedan od investitora odluči tužiti grad zbog poništenja natječaja i grad izgubi, tko je spreman snositi odgovornost.

Ako na ponovljenom natječaju ne bude realizirana ovako visoka cijena tko će reći „Ja sam odogovran i dajem ostavku“

U maloj bari punoj krokodila nakraju najveću štetu će pretrpjeti građani Poreča, koji će još jednom biti zadovoljni sa skupim vrtićima, skupim udžbenicima i sa lošom vlašću koja upravlja ovim gradom.

Oporba će u sljedećim danima uputiti zahtjev za sjednicu gradskog vijeća sa temom „staro nogometno igralište“ u nadi da ćemo dobiti više odgovora na postavljena pitanja.

 

Slavko Fornažar – HNS

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Poreča

Print Friendly, PDF & Email