NEWS

Predstavljena knjiga Ivana Milotića o srednjevjekovnim pravnim aktima u Vrsaru

GO03463073
08.11.2017. 10:06; Učitavanja: 155; Početna / Novosti / Okolne općine / Predstavljena knjiga Ivana Milotića o srednjevjekovnim pravnim aktima u Vrsaru

Uz prisustvo najviših crkvenih dostojanstvenika, porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutleše, kancelara biskupije Sergeja Jelenića, vrsarskog župnika Lina Zohila, fažanskog župnika Ilije Jakovljevića, dugogodišnjeg župnika u Svetom Lovreču i Gradini Josipa Kalčića (sada u mirovini), te brojnih gostiju iz političkog, gospodarskog, javnog, kulturnog i društvenog života Vrsara i Istre, predstavljena je knjiga čiji doslovni naslov glasi “Uredbe i naredbe za obdržavanje u Kaštelu Vrsar i njegovu Kotaru koje je izdao presvijetli i prečasni biskup Poreča, grof i gospodar rečenog naselja”.

Knjiga ima 616 stranica

Knjigu je predstavio njen autor Ivan Milotić sa suradnicima, ravnateljem Državnog arhiva u Pazinu Elvisom Orbanićem i Tomislavom Sadrićem, koji su se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pripomogli i dali svoj doprinos u stvaranju ove knjige čija se materija prije nego je ugledala svijetlo dana istraživala više od sedam godina. Motiv koji je autora vodio da na jednome mjestu sabere pravnu povijest Vrsara izraženu kroz uredbe i naredbe ondašnjeg porečkog biskupa i gospodara Vrsara čitaoci će pronaći u predgovoru knjige kojeg potpisuju Livio Prodan i Lino Zohil, a produbljuje i objašnjava sam autor u uvodu. U daljnjim poglavljima kojih ima 16, dok sama knjiga ima 616 stranica, opisane su granice i površina tadašnje vrsarske grofovije, odnos vrsarske grofovije, Svete Stolice, Svetog Rimskog Carstva, Akvilejskog patrijarhata i Mletačke Republike, način izdavanja pravnih pravila u vrsarskoj grofoviji, pravni poredak i pravno uređenje, gospodarstvo, kodifikacija prava, originalni preslik kodifikacije prava vrsarske grofovije iz 1609. godine, pojedinačne uredbe i naredbe nakon 1609. godine, neslužbena zbirka prava vrsarske Grofovije u prijepisu iz 1768. godine u originalnom presliku i u prijevodu.

Vladavina prava u Vrsaru

Originalne dokumente, kako je rekao sam autor, pronašli su na više mjesta, među kojima u pazinskom arhivu, Porečkoj i pulskoj biskupiji, a jedan dio u Italiji. Knjiga može poslužiti kao vrijedan izvor gradiva svakome tko proučava srednjovjekovne pravne akte Vrsara, i koncipirana je tako da je prepuna originalnih dokumenata iz tog doba koji na vjerodostojan način prikazuju kakva je vladavina prava u Vrsaru bila u to doba “jer se radi o specifikumu koji odudara od svega poznatog u pravnoj povijesti Vrsara, a ogleda se u činjenici da je crkva u određenom prostoru, u ovom slučaju u Vrsaru, bila vrhovni civilni vlastodržac”. A to je u ovom neprocjenjivo vrijednom povijesno-književnom djelu zorno prikazano.

(Slaven BRAJKOVIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S