NEWS

Predstavljanje europskog projekta “Uživam tradicijo” u Zajednici Talijana Vrsar

2017-11-15_08h52_55
15.11.2017. 08:45; Učitavanja: 122; Početna / Novosti / Okolne općine / Predstavljanje europskog projekta “Uživam tradicijo” u Zajednici Talijana Vrsar

U Petak, 17. studenog u 18.00 sati  u Zajednici Talijana Vrsar održat će se predstavljanje projekta “Uživam tradiciju po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana”  u kojem je partner Turistička zajednica općine Vrsar.  Cilj projekta je aktivno zaštititi nematerijalnu kulturnu baštinu, posebno kulinarsku tradiciju, kroz uspostavljanje kulinarske poveznice od Panonije do Jadrana i razradu privlačnih programa koji će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj običaja i gastronomije.

Ovom će prigodom doc. dr. sc. Ivan Milotić održati predavanje „Kako su živjeli Vrsarani u srednjem vijeku: prehrana, vino i krčme u Kaštelu Vrsar“ i ispričati o posebnim zakonima izrade i prodaje hrane, vina, funkcioniranja krčmi i gostionica, te sanitarnih uvjeta koji su vladali u Vrsaru za vrijeme grofovije porečkih biskupa.  Time će se otvoriti ciklus predavanja i radionica na temu „Kako su živjeli Vrsarani?”  kojima će se zajednici predstaviti način života i običaji Vrsarana u  prošlosti.

Pravna povijest Vrsara u srednjem i novome vijeku bila je specifična i odudara od svega poznatoga u Istri.  Vrsar je dugi niz stoljeća bio ljetna prijestolnica porečkih biskupa gdje je Crkva bila vrhovni vlastodržac, razlikuje se od svih ostalih feudalnih imuniteta u kojma su vlast imale crkvene tvorevine jer je svoj imunitet i biskupa kao vlastodršca očuvao do 1778 godine.  Dok se okruženje  Vrsara mijenjalo i događale su se razne društveno-političke, teritorijalne, gospodarske i kulturne promjene, Vrsarska je grofovija očuvala pravni, društveni i politički ustroj iz razdoblja svoga nastajanja.  Život u grofoviji su uređivala kodificirana pravila koja je izdavao porečki biskup koja su sabrana u tzv. Vrsarskom Statutu.

Među ciljevima projekta  “Uživam tradicijo” je širenje svijesti u zajednici o posebnostima vrsarske prošlosti, te njeno oživljavanje i predstavljanje za vrijeme ljetnih manifestacija. K tome će biti usmjerene radionice koje će se održavati tijekom zime a prenosit će saznanja o prehrani, zanatima, odjeći i običajima kako bi se kroz neformalno obrazovanje lokalnih zajednica o životu i tradiciji na ovom području znanje prenosilo na mlade generacije i na posjetitelje.  Projekt će zajednici predstaviti

Tea Štifanić, Voditeljica projekta.  Turistička zajednica općine Vrsar poziva sve zainteresirane da prisustvuju prezentaciji i uključe se u projekt.

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S