NEWS

Predsjednik višnjanskog IDS-a o stanju u Općini Višnjan: Načelnikova samovolja nanosi Višnjanu velike štete

24.10.2017. 18:41; Učitavanja: 491; Početna / Politika / Predsjednik višnjanskog IDS-a o stanju u Općini Višnjan: Načelnikova samovolja nanosi Višnjanu velike štete
leopold-krizanac

– Dugovi, otkazi i općinski eksperimenti, pojmovi su kojima ukratko možemo opisati dosadašnje funkcioniranje tima Nezavisnih na čelu s načelnikom Angelom Mattichem, rekao je na konferenciji za novinare Leopold Križanac, prenoseći zaključke predsjedništva višnjanskog IDS-a. Dodajući, kako se načelniku mora priznati da ne gubi vrijeme kada su u pitanju politička kadroviranja, pri čemu je ekspresno počistio sve koji mu nisu odgovarali.

– Koliko nam je poznato na neke je vršen pritisak, bilo je prijetnji, a nekima su dani rokovi da se “snađu”, kaže Križanac, ističući kako je zbog nepravilnosti vezanih uz otkaz ravnateljici vrtića Davorki Kalčić, Sud presudio u njenu korist. U vrtiću nažalost ne cvijeta cvijeće, a o tomu, kaže, svjedoče svakodnevne pritužbe roditelja, odgajatelja i drugog osoblja.

Zona Milanezi smrdi i izvan granica općine

Iako se lista Nezavisnih pokušala predstaviti kao tim kompetentnih pojedinaca, jasno je da sve konce drži i vuče Mattich, pa sjednice Općinskog vijeća izgledaju kao igrokaz u kojem svaki od vijećnika Nezavisnih ima svoju ulogu. Na svakoj sjednici Vijeća, dodaje Križanac, svjedoci smo agresivnim istupima i u najmanju ruku specifičnim reakcijama na svaku našu kritiku. On smatra kako su osobni interesi pojedinih članova Nezavisne liste stavljeni ispred interesa Općine, a o tomu, kaže, svjedoči zapošljavanja ljudi iz njihovih redova. U općinskoj tvrtki zaposlen je agronom Petar Brajković, ujedno i općinski vijećnik, a sve općinske financije i sve tvrtke vodi Ivana Kmet. Ravnateljica vrtića Aneli Bratović, uz to je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Višnjan i ravnateljica knjižnice.

– Upitno je je li to zakonski moguće, te koga se zakida za sate rada i državu za doprinose. Općina grca u dugovima i samo se čeka koji će dobavljač prvi ovršiti općinu Višnjan, a s druge strane primjećujemo rasipništvo. Zona Milanezi smrdi i izvan granica općine. Izvor je zaraze i frustracija mještana, tu se ništa ne poduzima. Troškovi najma pročistača i usluge komunalnog poduzeća prelaze sva očekivanja, a rebalans proračuna koji smo dobili na posljednjem vijeću zakonski je izvan propisane forme. Nedostaju ključne informacije i mišljenja smo da je u potpunosti neodrživ, kaže Križanac. Napominjući kako je drugi dio prošlotjedne sjednice Vijeća bila tiha misa načelnika Matticha.

Revanšizam, političko kadroviranje i rasprodaja

Unatoč tome, na urgiranje mještana, kaže Križanac, inicirali su rješavanje neprimjerenog prometa kroz naselje Rov i ispred osnovne škole, kako bi djeca bila sigurnija. Uspjeli su općinsku upravu natjerati da se okrene financiranju iz fondova EU i državnih fondova, te u zadnji tren, na zadovoljstvo roditelja, zadržati dosadašnju formu produženog boravka djece u osnovnoj školi. Uz to IDS, je kaže Križanac, zaslužan i za rekonstrukciju županijske ceste Višnjan – Tičan. Što se tiče rada Nezavisnih, nastavio je, nadamo se da će napraviti zaokret u dosadašnjoj politici i okrenuti se konstruktivnom dijalogu i suradnji u interesu svih građana općine Višnjan.

– Pola godine nakon izbora, u općini Višnjan vlada katastrofalno financijsko i političko stanje. Početak mandata Nezavisnih obilježio je revanšizam, političko kadroviranje i rasprodaja općinske imovine, ali IDS će se i dalje odlučno zalagati za napredak i demokratizaciju upravljanja općinom. Nadamo se da će za naš Višnjan doći bolji dani. Napraviti se može puno, imamo znanje, imamo naše ljude u ključnim institucijama i tu smo da aktivno radimo u korist i na zadovoljstvo naših građana, poručuje Križanac.

(Mirjan RIMANIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S