Potop u Istri: Grmljavinsko nevrijeme i jaka kiša, pulske prometnice pod vodom!

pulapoplava-03
foto: Mario Meden (neverin.hr)/iPress
22.06.2018. 10:31; Učitavanja: 435; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Potop u Istri: Grmljavinsko nevrijeme i jaka kiša, pulske prometnice pod vodom!

Kako je bilo i najavljeno, grmljavinsko nevrijeme s obilnim oborinama je u rano jutro zahvatilo Istru. U Rovinju u 20-ak minuta palo je 50 mm kiše, a u Dajli je zabilježen udar vjetra 82 km/h! Jaka kiša već satima pada a količine oborina zasigurno će tijekom dana oboriti lipanjske rekorde. 

Istramet javlja kako je nešto iza 4 sata prvi na udaru bio Umag, a potom i ostatak Istre. Nailazak grmljavinske linije bio je praćen naglim, gotovo trenutnim jačanjem vjetra. Najprije zapadnjaka, zatim sjeverozapadnjaka te naposljetku bure.
Najjači udar vjetra do 6 sati ujutro zabilježen je u Dajli, a iznosio je 82 km/h. U Puli je zabilježen udar od 73 km/h, a Umagu 68 km/h. Do 6 sati u Rovinju je palo 80 mm kiše, U Puli i u mjestima južne Istre oko 40 mm…

Rovinj je zahvatio pravi tzv. downburst, odnosno silovit vjetar koji puše iz središta oluje jednoliko u svim smjerovima. Pritom je zabilježen iznimno snažan nalet kiše, a vidljivost je iznosila tek nekoliko desetaka metara, donosi Istramet.

Prema prvim informacijama s terena, uslijed velike količine kiše u kratkom vremenskom roku nekim građanima poplavili su i podrumi. Poplava ima u i Puli a po smirivanju nevremena očekuju se i intervencije komunalnih službi. Prve fotografije poplavljanih pulskih prometnica donosi Mauro Meden na stranici neverin.hr

Ukoliko baš morate voziti po Puli izbjegavajte Puntu koja je cijela poplavljena. 

U Poreču je prema podacima sa meteo stanice u porečkoj marini u vremenu od 4 ujutro do 10,30 palo 37 litara kiše po četvornom metru, a najviše između 5 i 5,30 ujutro, kada je Poreč zapljusnulo 24 litre kiše/m2. Temperatura mora u marini trenutno je 21 st.C, za razliku od jučer kada je bila i 26 stupnjeva !

Poslijepodne smirivanje, tijekom jutra ne krećite automobilima u grad

U Istri bi se trebalo razvedriti već tijekom poslijepodneva pa ako nije nužno ne krećite automobilima u grad. 

– Za danas DHMZ, uz niz upozorenja, navodi kako je i dalje tijekom dana lokalno  moguće grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom i prolazno olujnim vjetrom, ponajprije na sjevernom i srednjem Jadranu te u gorskim krajevima.

Poslijepodne i navečer sa sjeverozapada prestanak kiše i djelomično razvedravanje, a oborine će biti još uglavnom u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna. Temperatura zraka na kopnu između 16 i 21, na sjevernom Jadranu i u Slavoniji do 23, no danju u osjetnom padu. U Dalmaciji temperatura uglavnom od 22 do 28 °C.

(iPress)

Rovinj jutros (video Danijel Cerin Facebook / Istramet)

Obilni pljusak u Rovinju

Rovinj jutros…kad mjesečni prosjek kiše padne u 1 h. Video: ‎Daniel Cerin‎

Publiée par IstraMet sur Jeudi 21 juin 2018

Print Friendly, PDF & Email
max 2