NEWS

Porečki roditelji moraju školi predati “bianco” zadužnice

1_GO03487988
foto: Glas Istre
06.12.2017. 10:52; Učitavanja: 784; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Porečki roditelji moraju školi predati “bianco” zadužnice

Roditelji čija djeca pohađaju Osnovnu školu Poreč morali su za boravak djece u produženom boravku predati bjanko zadužnicu. Zbog negodovanja roditelja bila je to tema i na zadnjem aktualnom satu, a pitanje je postavio HNS-ovac Slavko Fornažar koji smatra da je ta metoda neprimjerena.

– Morali su je potpisati svi roditelji, a ista se mjera sprema onima čija djeca u školi marendaju, rekao je Fornažar, zatraživši pojašnjenje od ravnateljice škole Nadije Kos. 

Zadužnica vrijedi do kraja školovanja. 

Ravnateljica je pojasnila kako se radi o instrumentu osiguranja plaćanja koji osigurava da se, u slučaju potrebe, potraživanja škole prema roditeljima mogu naplatiti direktno s računa dužnika.

– Naša škola pruža uslugu produženog boravka i toplog obroka po cijeni od osam kuna za obrok, dakle, naplaćujemo isključivo namirnice, dok se cijena ostalih troškova podmiruje iz sredstava resornog ministarstva iz redovnih prihoda, rekla je Kos, dodavši kako je dug roditelja prema školi u jednom trenutku prerastao iznos od 200 tisuća kuna. Kako škola mora poslovati bez dobitka i gubitka, kao svaka druga javna ustanova, sugerirano im je da iskoriste zakonsku mogućnost bjanko zadužnice, što je uprava škole i učinila.

– Budući da po zakonu o obveznim odnosima ne smije biti diskriminacije među korisnicima, za sve vrijedi isto pravilo: svi će dati bjanko zadužnicu koja vrijedi osam godina, odnosno do kraja školovanja. Ako se usluge budu redovito plaćale, zadužnica se neće aktivirati, nego vratiti roditeljima kad dijete izađe iz naše ustanove, poručila je Kos i navela da će iz istog razloga bjanko zadužnica biti uvedena i za plaćanje marende. Želimo naviknuti roditelje da redovito plaćaju svoje troškove, ustvrdila je Kos. 

Škola sve radnje provodi po zakonu 

Vijećnik Fornažar izrazio je stav da je to škola za svu djecu te korištenje takvih metoda naplate smatra neprihvatljivim.

– Zadužnicu nije potrebno ovjeravati ni kad sklapate ugovor za mobilni telefon koji košta nekoliko tisuća kuna, a vi roditelje tjerate da potpišu zadužnicu za uslugu koja košta stotinu kuna mjesečno, rekao je Fornažar, argumentirajući svoj stav činjenicom da ako 160 djece koristi uslugu produženog boravka, a cijena zadužnice i ovjere je 142 kune, roditelji javnim bilježnicima moraju platiti ukupno 22 tisuća kuna za ovjeru bjanko zadužnice.

– Osim zadužnice postoji i mogućnost ovrhe na temelju vjerodostojne isprave. Ovo što radite je atak na roditelje, a ono što spremate još je veći. Ako imate roditelje koji ne plaćaju, potrudite se malo i napravite ovrhu na temelju vjerodostojne isprave koja košta 240 kuna. Ako je to puno za školu, neka se uključi Grad, bio je oštar Fornažar.

Kos je ponovila da škola djeluje uz konzultacije s višim službama i u skladu sa zakonom.

– Vaše je pravo da to komentirate na svoj način, a ja stojim i dalje iza toga da je to legitimno, u ovome trenutku potrebno i ne smatram da se radi o ataku na roditelje. Žao mi je da tako mislite i da koristite školu i tako osjetljivu priču kakva je naplata hrane za to što već radite s time. I dalje tvrdim da smo napravili ono što je legitimno, što nam je sugerirano i uz savjet onih koji su iznad nas, zaključila je Kos.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S