NEWS

Porečka obilaznica u mraku je od 2009. godine zahvaljujući odluci gradske uprave

IMG_046
15.02.2018. 10:16; Učitavanja: 805; Početna / Crna kronika / Porečka obilaznica u mraku je od 2009. godine zahvaljujući odluci gradske uprave

(Mateo Sardelin, Glas Istre) Odgovor na pitanje zašto je dio porečke obilaznice u potpunom mraku zatražili smo od Grada Poreča, odnosno gradonačelnika Lorisa Peršurića. Iz Grada tako odgovaraju da je taj dio obilaznice u potpunom mraku tijekom cijele godine, a rasvjeta se pali samo na novom dijelu, u smjeru Funtane, jer su tamo postavljena LED svjetla koja manje troše.

– Odluka da se javna rasvjeta na porečkoj obilaznici ne pali donesena je još 2009. godine, kao efektna mjera racionalizacije. Upravo zbog takve i sličnih odluka Porečani imaju jednu od najmanjih komunalnih naknada u državi, a iznadprosječan standard u komunalnom održavanju. Svi bi se složili da je sigurnost na prvom mjestu, ali i da s resursima treba odgovorno i racionalno upravljati, što Poreč i čini u granicama svojih mogućnosti, stoji u priopćenju koje potpisuje Ajna Temimović iz Ureda za odnose s javnošću.

– Izražavamo veliko žaljenje zbog nemilog događaja koji se sinoć dogodio na porečkoj zaobilaznici. Potvrda je to da u prometu uvijek moramo postupati s oprezom, čak i onda kada pješačkih zona nema ni u blizini. Iako je izgradnjom obilaznice i rotora na određenim križanjima broj prometnih nesreća u Poreču smanjen za četiri puta, i dalje postoje dionice povećanog rizika. Grad Poreč je, otkad postoji obilaznica, više puta pokretao inicijative kako bi se povećala razina sigurnosti, U suradnji s donedavnirn upraviteljem – županijskom upravom za ceste i policijom, koja je čak izrazila želju da se na dionici od St. Portun do Vranići postavi nadzorna kamera. Nažalost, većinom te inicijative nisu bile prihvaćene. Unatoč tome, mi ćemo se i dalje truditi pronaći najadekvatnije i najsigurnije rješenje u suradnji sa sadašnjim upraviteljem obilaznice – Hrvatskim cestama.
Zakon ne propisuje obvezu paljenja rasvjete na obilaznicama, kao što to nije slučaj ni na, primjerice, Zagrebačkoj obilaznici. Propisano je da se rasvjeta mora upaliti na petljama – križanjima, što je u Poreču svugdje i napravljeno, zaključuje se u odgovoru Grada Poreča.

napisao: Mateo Sardelin, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S