NEWS

Porečka koalicija “ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE” održala predstavljanje kandidatknje za gradonačelnicu Grada Poreča-Parenzo

dolores, gašo i slavko
15.05.2017. 13:57; Učitavanja: 540; Početna / Politika / Porečka koalicija “ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE” održala predstavljanje kandidatknje za gradonačelnicu Grada Poreča-Parenzo

Porečka koalicija “ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE” (SDP, Nezavisna građanska inicijativa S. Žufić i D. Ghersinich, HSS, HSLS i HNS) održala je u ponedjeljak, 15.05. predstavljanje Kandidatkinje za gradončelnicu Grada Poreča-Parenzo dr. med. DOLORES GHERSINICH (nezavisna), kandidata za zamjenike gradonačelnice Goran Gašprac (SDP) i Slavko Fornažar (HNS)

Na početku upućujemo porečkoj javnosti, porečkim biračima važan apel do kojega nam je najviše stalo, a to je da naše Porečanke i Porečani izađu na birališta i da iskoriste svoje demokratsko pravo.

Upućujemo im poruku da si daju kuraja, da izađu na birališta i da biraju!

Ovom porukom želimo još jednom napomenuti i naglasiti da je jedini put do promjena veća izlaznost birača na birališta, jer ako se ponovi situacija iz 2013. godine kada je na birališta izašlo svega 44 posto birača, Poreč će i dalje biti u još težoj političkoj stagnaciji s pogubnim posljedicama za sve demokratske institucije naše zajednice, a to konkretno znači da će se produbiti stanje nejednakosti, stanje nedopustivog razdvajanja podobnih od nepodobnih građana.

Nije nam namjera blatiti protivnika, jednostavno utvrđujemo da je kontinuirana vladavina jedne partije stvorila mrežu interesnih sprega iz kojih IDS ne može sam izaći. Apatičnost, rezigniranost, skeptičnost biračkog tijela posljedica je takvog stanja. Dajte si kuraja i glasajte – što drugo?

Mi smo izdržali četiri godine rada u oporbi u teškim uvjetima upravo da bi Porečanima ponudili jaku alternativu, kojoj je prioritet vratiti dostojanstvo demokratskim institucijama, u prvom redu Gradskom vijeću, te da se odluke važne za Poreč donose otvoreno i transparentno.

Ne bježimo od činjenica: tijekom više od dvadeset godina vladavine jedne partije puno je prašine gurnuto ispod tepiha. Uvjerili smo se u to tijekom četverogodišnjeg rada u opoziciji. Suludo je poricati ono što je u gradu učinjeno, ono što se izgradilo, nije nam namjera umanjiti zasluge već konstatirati da se je način upravljanja javnim sredstvima rukovodio praksom potčinjavanja politike interesima pojedinaca, moćne manjine.

Namjera nam je prekinuti tu praksu, hoćemo i možemo graditi transparentnu politiku. Mi zajedno sa građankama i građanima Poreča moramo znati kako su se trošili javni novci, tko je i kako profitirao jer znamo, svi u gradu znaju, da su se javni natječaji pripremali i sprovodili ispod stola. Neki su iznosi napumpani, iznijete cijene koštanja daleko su veće od izvršenih radova. Rokovi se nisu poštivali, a da nitko od podobnih firmi nije snosio teret penala.

Nadalje, tvrdimo da je nivo socijalne zaštite i zdravstvene zaštite u našem gradu ispod materijalnog stanja bogatog grada, nisu nužni veći izdaci već preispitivanje načina raspodjele novca iz gradskog proračuna. Znamo kako se može ostvariti bolja zdravstvena zaštita uz racionalnu koordinaciju i organizaciju. Spremni smo uvesti bitne novine: kompletniju specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, hitnu medicisku pomoć kompletno ekipiranu, dostupnost prilaza invalidnim osobama.

Dječji vrtići će raditi u dvije smjene, kako bi se mladim obiteljima što više pomoglo i olakšalo u odgoju djece, a škola u jednoj.

Svi osnovnoškolci imati će besplatne udžbenike.

Naglašavamo, sve naše programske smjernice i projekti su održivi, nisu populistički! Imamo do detalja razrađene projekte sa zatvorenom financijskom konstrukcijom (putem EU fondova ili nacionalnih fondova)

Pogledajte oko sebe: u dvanaest godina u starogradskoj jezgri nije pomaknut niti kamen. Revitalizacija našeg središta nam je prioritet jer bez nje mi gubimo identitet, to prvenstveno mislimo na uređenje trga Marafor i Rive.

Pitanje uređenja odnosa između porečkih mjesnih odbora je drugi važan segment djelovanja u prostoru. Dosadašnja nesavjesna politika bez strategije pogodovala je pretvaranju našeg sela u bezlično prigradsko naselje. Tu su nužni zahvati u infrastrukturi ali i u promicanju kulturnih i tradicijskih vrijednosti malih ruralnih zajednica.

Temelj razvoja gospodarstva naša Koalicija temelji na promicanju interesa malih obrtnika i malih poduzetnika, koja danas zapošljava oko 5500 djelatnika. Cijeli daljni razvoj infrastrukture i uvođenja sustava zakonskih akata bit će usmjeren prema promicanju interesa poduzetnika i obrtnika i to logikom javno- privatnog partnerstva. Znamo, možemo i hoćemo.

Vratit ćemo dostojanstvo Gradskom vijeću koji je sada pretvoren u glasačku mašinu IDS-a za već unaprijed donesene odluke u vladajućim interesnim skupinama, a gradska uprava će postati servis građanima i malim poduzetnicima.

I na kraju svega: zastupamo metode neposredne demokracije i zato nakon dvije godine mandata raspisat ćemo referendum da naše građanke i građani ocjene naš rad.

Birači, nemojte posustati, dajte si kuraja i birajte! Što nas više izađe na birališta – Poreč će biti bolji!

 

 

Kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Poreča-Parenzo

dr.med. Dolores Ghersinich

Print Friendly, PDF & Email
MTB ture