Poreč dogodine neće imati turnir u odbojci na pijesku Major series

porec-dron
29.12.2017. 19:43; Učitavanja: 2.089; Početna / Gospodarstvo / Poreč dogodine neće imati turnir u odbojci na pijesku Major series

Premda su četiri člana Skupštine Turističke zajednice Poreča iz redova hotelijerske tvrtke Valamar Riviera bila suzdržana, većinom od 12 glasova usvojeni su program rada i financijski plan TZ-a za 2018. godinu. Sjednica skupštine održana je jučer u porečkom Obrtničkom domu, gdje je direktor TZ-a Nenad Velenik detaljno izvijestio o programu rada i financijskom planu koji je prihvaćen u visini od 13,42 milijuna kuna.

Svake godine raste broj gostiju

– Poreč već nekoliko godina bilježi povećanje broja dolazaka i noćenja. Za 2018. predviđamo povećanje fizičkog obujma noćenja za jedan posto u odnosu na ovu godinu i to samim time što očekujemo daljnje povećanje kapaciteta u privatnom smještaju, koji svake godine raste u dvoznamenkastim brojevima, te povoljno pozicioniranje katoličkih i školskih praznika na emitivnim tržištima. Otegotna okolnost je što je kompleks Laguna Park trenutno u temeljitoj rekonstrukciji i neće bilježiti noćenja sve do početka srpnja. Najvažnija tržišta ostaju njemačko, austrijsko, slovensko i talijansko, uz značajniju potporu tržišta Velike Britanije i Skandinavije koja će se dodatno animirati i kroz akcije regionalne turističke zajednice uvođenjem novih letova za Pulu, obrazložio je u uvodu Velenik.

Usto, ciljevi u idućoj godini su pozicioniranje sadržaja koji mogu biti motivom dolaska u pred i posezoni uvođenjem desetak novih manifestacija, razvoj novih proizvoda uvođenjem biciklističkih tura u pred i posezoni, zatim snažnija promocija na emitivnim tržištima, bolja interakcija s privatnim iznajmljivačima i ulaganje u poboljšanje uvjeta boravka gostiju u destinaciji. Osvrnuo se pritom i na 2017. koja je rekordna u povijesti Poreča s 3,4 milijuna noćenja i plusom od 9 posto, odnosno sa 280 tisuća novih noćenja. Sve to ostvareno je zahvaljujući učinkovitim promotivnim aktivnostima, sinergiji javnog i privatnog sektora i poboljšanju uvjeta boravka gostiju.

Za “Major series” tražili 18,8 milijuna

Nakon toga je u ime Valamar Rivere Denis Prevolšek iznio službeni stav tvrtke, već izrečen na sjednici Turističkog vijeća TZ-a, po kojem predloženi program rada nije zadovoljavajući za Poreč kao vodeću hrvatsku turističku destinaciju. Plan za 2018., po Valamaru, pokazuje da je Poreč ostao bez nekoliko za destinaciju važnih manifestacija a da se istovremeno nije pronašlo rješenje kako ih zadržati ili kreirati nove.

– Istovremeno plan sadržava čak 1,5 milijuna kuna neraspoređenih sredstva za koje trenutno nema planirane namjene. Nadamo se da će se tijekom prvog kvartala iduće godine predložiti kvalitetne manifestacije i projekti koji će voditi brigu o ukupnom podizanju vrijednosti destinacije Poreč, kazao je Prevolšek.

Odgovorili su mu gradonačelnik Loris Peršurić kao predsjednik Skupštine TZ-a i Velenik. Peršurić je kazao da je istina da manifestacije na svjetskoj razini, poput turnira u odbojci na pijesku Swatch beach volleyball Major series neće biti, ali Grad za to ne može izdvojiti enorman novac koji se traži. Najavio je da će uskoro predložiti novu veliku manifestaciju i svi zajedno će – i gradske strukture i hotelijeri – o tome odlučivati. Velenik je dodao da su dosad troškovi za turnir Major series bili 7,5 milijuna kuna, a za iduće izdanje zatraženo je 18,8 milijuna kuna, što je preskupo. Dodao je da je i lani Valamar bio protiv programa rada za ovu godinu koja je pak bila izvanredna u svakom smislu i Poreč po broju manifestacija smjestila na hrvatski vrh.

Boravišna pristojba od 9,9 milijuna

– Prema konceptu Hrvatska 365 godišnje organiziramo 40-ak manifestacija s naglaskom na pred i posezonu te realizaciji turističkog prometa upravo u dijelu godine kada sunce i more nisu osnovni motiv dolaska. Plan i program manifestacija za 2018. idu u smjeru poticanja manifestacija koje pridonose ostvarenju turističkog prometa u pred i posezoni i jačanje tržišta aktivnog odmora poticanjem outdoor manifestacija. Mozaik raznovrsnih događanja će i iduće godine krasiti Poreč. Neke smo programe svjesno izostavili u korist 11 potpuno novih projekata, objasnio je direktor TZ-a.

Nije bilo rasprave za rebalans ovogodišnjeg budžeta koji je s prvotno planiranih 12,9 milijuna povećan na 15,2 milijuna kuna. Kako je pojasnio Velenik, razlog tomu je transfer od tri milijuna kuna dobiven na temeljem ugovora za sufinanciranje glavne manifestacije za otvaranje turističke sezone – turnira u odbojci na pijesku Major series. Ta su sredstva TZ-u uplatili Grad Poreč, turističke zajednice Funtane, Tara i Vabrige, Istarske županije te Hrvatska turistička zajednica. Za iduću godinu financijski je plan manji upravo jer će izostati taj transfer od tri milijuna kuna.  

Boravišna pristojba ostala je u zadanim okvirima i iznosi oko 9,9 milijuna kuna, kao i prihod od članarina koji iznose 1,85 milijuna kuna. Na kraju godine ostao je višak od 408 tisuća kuna koji je prebačen u budžet za iduću godinu.

Nakon toga bila je najavljena i izborna skupština na kojoj su se trebali birati njeni novi članovi, kao i članovi Turističkog vijeća TZ-. No, gradonačelnik je zatražio odgodu od mjesec dana kako bi se sjednica bolje pripremila, jer je materijale za nju dobio prekasno.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email