NEWS

Plastiku iz mora jedemo svi, i ne, nije hranjiva aMORE – festival moru obilježava Svjetski dan mora i oceana

more3
08.06.2018. 19:35; Učitavanja: 95; Početna / Lifestyle / Ekologija / Plastiku iz mora jedemo svi, i ne, nije hranjiva aMORE – festival moru obilježava Svjetski dan mora i oceana

Svake se minute u svjetska mora istovari kamion smeća. Količina plastike, koja se u moru razgrađuje stoljećima, pa i duže od toga, dosegla je alarmantnu razinu, a činjenica koja zabrinjava jest njezin štetan utjecaj ne samo na morske ekosustave već i na ljudsko zdravlje. Plastičnu krizu izazvali smo neodgovornim ponašanjem prema prirodnim resursima, a sve ćemo njezine posljedice tek saznati.

Nizom akcija usmjerenih na podizanje svijesti o očuvanju mora porečki festival moru aMORE već dva tjedna educira, potiče na promjene i nudi rješenja, a s time će nastaviti sve do 3. kolovoza. Od WWF-ove podmornice koja je prošli tjedan razveselila najmlađe Porečane na Trgu slobode, projekcija filmova u kinu i drugih sadržaja za djecu, pa sve do eko akcija čišćenja podmorja i obale, održanih ovoga vikenda, aMORE raznovrsnim aktivnostima ozbiljno kreće u napad na neodržive prakse kojima štetimo planetu i samima sebi.

U trenutku u kojem i Europska komisija predlaže zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda, u kojem znamo da će more ostati napola prazno do 2050. ako ne prestanemo s prekomjernim izlovom ribe i u kojem imamo dovoljno informacija o tome što smo dosad učinili, vrijeme je da promijenimo loše navike i počnemo se prema prirodi odnositi s poštovanjem, poručuju s festivala. Vrijeme je da se odužimo.

Povodom Svjetskog dana mora i oceana, u petak, u porečkom će kinu biti prikazan dokumentarac Plastični ocean koji otkriva sve razmjere plastične krize. Film je uspio promijeniti legislativu, dovesti do industrijskih inovacija i potrošače natjerati da donose pametnije odluke prilikom kupnje, a ulaz na projekciju u 21 sat je slobodan.

Idući tjedan u Poreču aMORE je posvetio knjigama, pa će ljubitelji književnosti svih uzrasta u Gradskoj knjižnici Poreč moći saznati kako o moru pišu različiti autori. Edukativni i umjetnički sadržaji nastavljaju se u Poreču do 3. kolovoza, a njihov se raspored može pronaći na Facebooku i poveznici bit.ly/aMORE18_program.

U svom ovogodišnjem, drugom izdanju festival aMORE održava se i u Zagrebu. Fim Plastični ocean bit će prikazan i u Kinu Europa, dva dana nakon porečke projekcije. Središnji dio zagrebačkog programa zauzima, pak, impozantna putujuća izložba “Out to Sea? Konačna postaja: more?”, koja je u Francuskom paviljonu postavljena početkom svibnja pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Švicarske, zaklade Drosos i Muzeja dizjana u Zurichu. Potresna i poučna izložba u Zagrebu se može pogledati do 10. lipnja, kad seli u Torino.

     

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX GAMING S