Peršurić: Aplikacija Smart Poreč se neće financirati

Parking Vrtovi
foto: usluga.hr http://www.usluga.hr/obavijesti/obavijest-pocetku-radova-velikom-gradskom-parkiralistu-parkiralistu-vrtovi/
02.01.2018. 09:35; Učitavanja: 749; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Peršurić: Aplikacija Smart Poreč se neće financirati

Jedino vijećničko pitanje na aktualnom satu posljednjeg Gradskog vijeća Poreča postavio je HDZ-ovac Dražen Prgić. Zanimalo ga je, naime, ima li Grad Poreč ugovor o korištenju javnih površina s Republikom Hrvatskom na kojima se naplaćuje gradski porez. Gradonačelnik Loris Peršurić rekao je da ne zna o čemu se točno radi i da ne zna napamet bez provjere koju su to katastarske čestice koje je naveo Prgić. Kazao je da će provjeriti i zatim mu odgovor dostaviti pisanim putem, uz opasku da gradska uprava uvijek sve radi po zakonu.

Upiti objavljeni bez odgovora Grada

Što se tiče njegovih pitanja postavljenih na prijašnjim sjednicama, Prgić je gradonačelnika pitao je li prekršio svoju riječ da će paziti koga postavlja na odgovorne funkcije kad je za predsjednika Nadzornog odbora gradske komunalne tvrtke Usluga odabrao Ronalda Žužiča. Naime, Prgić je ove godine više puta javno prozvao Žužića i još neke ondašnje članove Predsjedništva IDS-a za sukob interesa zbog brojnih poslova njihovih privatnih firmi koje se plaćaju iz gradskog proračuna. Gradonačelnik mu je na izbor Žužića na mjesto predsjednika NO Usluge kazao tek “dobro sam odlučio”.

Prgić se zatim osvrnuo i na odgovor kojeg je od gradonačelnika dobio na temu problema s mobilnom aplikacijom Smart Poreč te iznio “drugu stranu priče”, kako je rekao. Dodao je da, bez obzira na gradsku vlast, i dalje će se zalagati za razvijanje te aplikacije. Podsjetimo, HDZovac je pitanje o pokretanju te aplikacije postavio proteklog listopada. To je privatni projekt koji je započeo u Rovinju i kani se proširiti na sve istarske gradove.

– Aplikacija za Poreč osmišljena je u ožujku 2016. godine, a njeni su kreatori pristupili Gradu s gotovim proizvodom, tražeći pritom financiranje za održavanje sustava na godišnjoj razini.

Dogovoreno je kako će Grad odgovarati na upite dostavljene putem aplikacije Smart Poreč kroz probni period, kako bi se vidjelo odgovara li funkcioniranje aplikacije, prije nego li se donese odluka o financiranju. Tijekom probnog roka Grad je odgovarao na upite građana putem aplikacije. Upite bi kreatori objavili na društvenim mrežama, ali ne i odgovore Grada. Grad Poreč već je ranije počeo s kreiranjem vlastite, slične aplikacije koja ima za cilj omogućiti građanima prijavljivanje komunalnih i ostalih problema, a zamišljena je kao projekt Grada koji bi bio i inicijator i investitor i s čijim bi pokretanjem i osmišljavanjem sugrađani bili od samog početka upoznati, piše u odgovoru s kojim Prgić nije bio zadovoljan.

Negativna kampanja protiv Grada Poreča

Nadalje, Grad je objasnio da je stoga odlučeno da se aplikacija Smart Poreč neće financirati. Kreatori aplikacije su, nakon što je Grad odlučio da neće financirati, krenuli u negativnu kampanju protiv Grada Poreča putem aplikacije i društvenih mreža, nerijetko se služeći neistinitim tvrdnjama.i, informacijama.

– Konačno, s obzirom na to da aplikacija Smart Poreč postoji gotovo dvije godine kao privatna inicijativa, čije kreiranje Grad nije niti naručio, niti ikad financijski podržavao, ona se ne može smatrati gradskim ili predizbornim projektom, zaključuje se u odgovoru iz gradske uprave. Kako je Prgić pritom komentirao da ih gradonačelnik izbjegava zbog te aplikacije, Peršurić je rekao da to nije istina.

Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email