Valfresco Uskrs S

15.02.2007. 00:00; ; Početna / Politika / Otvoreno pismo hrvatskoj, slovenskoj i talijanskoj javnosti (Ivan Jakovčić, župan istarske županije)

Najnovija zaoštravanja u političkim odnosima Republike Hrvatske i Republike Italije potpuno su nepotrebna i vrlo štetna. Oštrina tona i težina izraza koji su upotrijebljeni u posljednjim istupima najviših državnih dužnosnika iznenadili su sve građane Istre. Kako se još jednom koristi istarska povijest koja se već desetljećima prelama preko leđa građana Istre smatram svojom obavezom objaviti ovo Otvoreno pismo.

Istra je danas multietnička i višejezična regija u kojoj je upravo međuetnička tolerancija pobijedila nacionalizam i stvorila ozračje mira i sigurnosti. Upravo stoga što je Istra danas uzorni europski model etničke i jezične tolerancije odbacujemo pokušaje politiziranja naše povijesti na potpuno neprikladan način.

Poznati su mnogobrojni jednostrani pogledi na istarsku povijest i zato koristim ovo Otvoreno pismo da potaknem zajedničko utvrđivanje istine. Samo istina o istarskoj povijesti može biti realan odgovor na sva politikantstva kojih smo se naslušali proteklih desetljeća.

Pokušaji da se ublaže nedjela totalitarističkih režima koji su vladali Istrom ne smiju biti prihvaćeni. Upravo suprotno, sva nedjela trebaju biti rasvijetljena i svakoj, naročito nevinoj, žrtvi treba iskazati dužni pijetet.

Nošen idealom mira, slobode i pravde želim ovim pismom potaknuti sve odgovorne u Hrvatsko, Italiji i Sloveniji, ali i u Europskoj komisiji na iskazivanje snažne nedvosmislene podrške slijedećim inicijativama:

• Osnivanja Europskog centra za povijest sa sjedištem u Puli kojega će osnovati Istarska županija u suradnji sa Unione italiana i Sveučilištem u Puli te predstavnici državnih i regionalnih vlasti iz svih triju država uključivanjem njihove znanstvene zajednice. Rad Centra bio bi, u prvoj fazi, istraživanje cjelokupne novije istarske povijesti, a potom bi Centar bio dio europske istraživačke mreže. Centar bi u suradnji sa državnim, regionalnim i crkvenim vlastima, u suradnji sa organizacijama „esula“ te znanstvenim institucijama istražio sve zločine i nedjela koja su se dogodila u Istri u prošlom stoljeću. Rad Centra trebao bi rezultirati objavom „Crne knjige“ sa svim podacima o osobama koje su poginule, smaknute, nestale ili raseljene u oba egzodusa.
  • Podizanje Spomenika istarskim žrtvama u Pazinu koji bi na jasan način odao počast svim žrtvama ratova koji su se vodili na tlu Istre u prošlom stoljeću.
  • Izgradnja Kuće hrvatsko-talijanskog (jadranskog) prijateljstva u Puli koja bi postala simbolički zajednički dom svih generacija Istrijana i dom prijateljstva među narodima

Pozivam Predsjednika Republike Hrvatske, Predsjednika Talijanske Republike i Predsjednika Republike Slovenije kao i Vladu Republike Hrvatske, Vladu Talijanske Republike i Vladu Republike Slovenije da moralno i materijalno odmah podrže ove inicijative. Vjerujem da je svima cilj otkrivanje istine o našoj prošlosti koliko god ona bolna bila i vjerujem da je svima cilj uspostavljanje odnosa povjerenja i prijateljstva među narodima. Najbolji način izražavanja podrške ovim inicijativama bio bi skori zajednički susret triju predsjednika država ili Vlada na području Istarske županije.

Istra je danas snažan politički subjekt, i vjerujem da nikada više neće biti politički objekt za ničije avanture. Zato jasno poručujem da ćemo o istarskoj povijesti suditi sami, objektivno i nepristrano, kao što to činimo danas, a činit ćemo to i u svojoj budućnosti.