NEWS

Otvoreni 57. Koncerti u Eufrazijani

Otvorenje
10.07.2018. 12:37; Učitavanja: 134; Početna / Kultura / Otvoreni 57. Koncerti u Eufrazijani

Koncerte otvorio sjajan vokalno-instrumentalni nastup troje mladih i izvrsnih izvođača, a idući se petak nastavlja uz violončelističke i pijanističke zvijezde Moniku Leskovar i Tereziju Cukrov

Protekli je petak, 6. srpnja prikladno otvorena 57. sezona koncerata klasične glazbe u porečkoj Eufrazijevoj bazilici, jednom od najvrjednijih spomenika arhitekture, religije i umjetnosti pod zaštitom UNESCO-a. Koncert otvorenja izveo je mladi bariton zavidne biografije i pjevačkog iskustva stečenog po čitavoj Europi Leon Košavić s višestruko nagrađivanoj mezzosopranisticom Ivom Krušić i u glasovirskoj pratnji Lane Bradić. Samouvjeren koncert troje vrhunskih glazbenika impresivne snage bio je dostojnom uvertirom u sveukupno dvanaest probranih koncerata kojima će cijelo ljeto petkom od 21 sat odzvanjati Eufrazijana.

Koncerti u Eufrazijani nastavljaju jednakom kvalitetom pa već ovog petka, 13. srpnja ugošćuju domaću violončelističku zvijezdu Moniku Leskovar i pijanisticu bogatog međunarodnog iskustva Tereziju Cukrov. Monika, koja je na sebe skrenula pozornost još kao trinaestogodišnja te ujedno i najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu, koncertirala je po čitavom svijetu, a u Eufrazijanu donosi svoje vrhunske izvedbe na violončelu napuljskog majstora starom gotovo 150 godina. Terezija ove krajeve već dobro poznaje jer je upravo ona bila suosnivačicom i programskom urednicom međunarodnog glazbenog festivala Terra Magica koji se do 2010. održavao u Poreču, ugostivši brojne ugledne svjetske glazbenike. Ovaj snažan ženski duo izvanrednog talenta, obrazovanja i iskustva ponudit će izražajne i uvjerljive izvedbe Beethovenovih, Schumannovih, Glazunovih i Prokofjevih skladbi.

Do sljedećeg koncerta nije potrebno čekati čitav tjedan, jer iznimno već u utorak, 17. srpnja u Eufrazijani nastupa uspješan slovenski gitarist Jure Cerkovnik. Jure se, osim svojim  vještinama u izvođenju najraznovrsnijeg gitarskog repertoara, ističe i u glazbenoj pedagogiji. Cerkovnik za Poreč priprema suvremen gitarski repertoar 20. i 21. stoljeća te će svojim nastupom zasigurno opravdati mišljenja kritičara da je, iako vrlo mlad, sposoban kreirati duboku, narativnu i emocijama prožetu interpretaciju ozbiljne glazbe.

Sezona klasične glazbe u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč nastavlja niz najizvrsnijih koncerata sve do početka rujna. Ulaznice su dostupne po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati, dok je za umirovljenike i djecu ispod 15 godina ulaz besplatan.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX opće  S