OTVORENA IZLOŽBA U SPOMEN NA RENOMIRANOG POREČKOG FOTOGRAFA “Moje more” Renca Kosinožića

2_2
09.12.2017. 10:35; Učitavanja: 176; Početna / Kultura / OTVORENA IZLOŽBA U SPOMEN NA RENOMIRANOG POREČKOG FOTOGRAFA “Moje more” Renca Kosinožića

U sklopu bogatog programa porečkog Adventa otvorena je u četvrtak u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta izložba fotografija „Moje more“, autora, renomiranog porečkog fotografa Renca Kosinožića. Izloženo je 20 fotografija s tipičnim istarskim morskim motivima, koje je na otvorenju pogledala mnogobrojna publika. U ime domaćina okupljene su pozdravili uz par prigodnih riječi ravnateljica Učilišta Snježana Radetić i voditelj likovnih djelatnosti u POU-u Sebastijan Vojvoda, dok je izložbu službenom otvorenom proglasio gradonačelnik Loris Peršurić.

Izložba je dio projekta pod nazivom „Sjećajući se R. K.“ o kojoj je govorio njen izbornik Drago Orlić.

– Ovo je tek skromna obveza spram dragog nam Renca, dugogodišnjeg suradnika i nadasve prijatelja. Ovakvim godišnjim izložbama klanjamo se njegovom djelu, izuzetnim fotografijama, a nadasve fundusu od nevjerojatnih 70 tisuća fotografija i dijapozitiva te 150 tisuća digitalnih zabilješki. Zadužio je Novovašane, Porečane i Istrane svojim ovjekovječenjem zavičaja, neprocjenjivim dokumentima za sva vremena. Rencov “Klik” decenijama je ubahiža svaki kantun Istre, od gradova, sela, spomenika kulture, prirodnih ljepota, starih, marnih zanatlija čije je vrijeme na izdisaju, godišnjih doba, flore i faune, ali i zabiti, pustara, napuštenih sela, ni bilo kadi ga ni bilo. Portretirao je sugrađane, naše stare coke, kako ih je nazivao. Njegovom postojanju, njegovom tragu, njegovoj brazdi – nema kraja, rekao je Orlić.

Istina, dodao je Orlić, znao bi se udaljiti od Poluotoka, ali samo zato da mu se još strastvenije vrati: europski sjever, Sjeverna i Južna Amerika, monografija “Dubrovnik” koju je snimio za jednu austrijsku firmu. U jednom je trenutku sretno spojio dvije ljubavi – fotografiju i skijanje – te postao službenim fotografom skijaške reprezentacije. Orlić je objasnio da je projekt “Sjećajući se R. K.” zamišljen kao godišnja izložba od 20 fotografija, uređenih, povećanih i ostakljenih uz pomoć sponzora.

Selekciju fotografija na zadanu temu obavili su povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl i umjetnik Đanino Božić.

-Meni je, kao izborniku, omogućeno pravo na odabir tema – lani je to bilo “Posvuda”, ove godine je “Moje more”, za naredne godine planiram radne naslove “Daljine”, “Snijeg”, “Portreti”, “Detalji”, “Gradići u magli“. Želja nam je da nakon tradicionalne izložbe u Poreču cijeli postav nekom poklonimo, što dalje to bolje. To je glavni povod projekta “Sjećajući se R. K.”. Ove sam godine kanio pokloniti ga prijateljskom gradu Zaboku, no – predomisli sam se. Kada sam nedavno vidio puste hodnike i društvene prostore našeg Doma za starije i nemoćne osobe odlučio sam – izložba će ipak ostati u Poreču, poručio je Drago Orlić.

Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca i može se razgledati u radno vrijeme Male galerije: radnim danom od 10 do 12 i od 17 do 20 sati, osim nedjelje i praznika.

(T. KOCIJANČIĆ, Snimio Andi BANČIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email