NEWS

Osnovan porečki klaster kulture i turizma u sklopu projekta EU-a I-Archeo.S. Inovativna ponuda za turiste i građane

Osnivanje klastera IArcheoS_foto_Andi Bancic (22)
23.07.2018. 18:03; Učitavanja: 323; Početna / Kultura / Osnovan porečki klaster kulture i turizma u sklopu projekta EU-a I-Archeo.S. Inovativna ponuda za turiste i građane

Porečki poduzetnici, javne ustanove, udruge i različiti pojedinci koji djeluju u sektorima kulture i turizma svečanim su potpisivanjem sporazuma u petak u Pučkom otvorenom učilištu Poreč položili temelje inovativne ponude u gradu. Novi porečki klaster osnovan je u sklopu projekta EU-a I-Archeo.S., a prvi rezultati nove javno-privatne suradnje u Poreču bit će predstavljeni već na proljeće.

— Klaster će u narednim mjesecima raditi na pripremi manifestacije radnog naziva Tjedan kulture stvaranja i življenja, koja će se u svojoj pilot-verziji održati od 29. travnja do 4. svibnja 2019. Cilj je okupiti kulturne sadržaje u gradu u jedan integrirani sustav, kako bi oni bili vidljiviji i dostupniji svima, te kako bi se kulturna i prirodna baština, kojima Poreč obiluje, naposljetku uspješnije njegovale — rekao je voditelj projekta David Belas iz Učilišta tijekom predstavljanja projekta.

Zajednički nazivnik svih uključenih dionika želja je za razvijanjem kvalitetne ponude u gradu, koja na najbolji način predstavlja Poreč svojim građanima i gostima izvan glavne turističke sezone, dok snaga klastera leži upravo u povezivanju onih koji trenutno djeluju zasebno. Javni i privatni sektor, kultura i turizam, ”mali” i “veliki” ravnopravno će, svatko iz svoje pozicije, moći aktivno sudjelovati u kreiranju ove ambiciozne priče. Kultura bi tako trebala pokrenuti nove gospodarske aktivnosti koristeći alate iz turizma, dok bi porečki turizam trebao dobiti na slojevitosti i originalnosti prihvaćajući kulturu kao prirodnog i nezamjenjivog saveznika.

— Gradimo novi način gledanja na grad, istražujemo identitet grada i autentičnost prostora u kojem živimo. Imamo bogatu kulturnu baštinu, prirodu i vrijedne ljude, dakle, potrebna nam je sinergija već postojećih čimbenika — pojasnila je ravnateljica Učilišta Snježana Radetić.

Da je sinergija potrebna zaključeno je i na radionicama koje su se održale prije osnivanja klastera. Na drugoj lokalnoj radionici, Creativity Vocational Training Course, u srijedu i četvrtak dionici pozivani putem javnog poziva zajednički su radili na budućem tjednu kulture i svježim idejama. Potpisivanjem sporazuma u petak klaster je i službeno osnovan, a slijedi izrada web-aplikacije. Putem aplikacije dionici će moći nuditi svoje usluge, a korisnici – gosti i građani – kreirati svoj idealan doživljaj Poreča te ostalih područja koja sudjeluju u projektu I-Archeo.S.

Uz Pučko otvoreno učilište Poreč partneri su na projektu Grad Pazin i Grad Crikvenica te talijanski Marche Teatro iz Ancone, Regione Abruzzo i nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese. Ukupna je vrijednost projekta I-Archeo.S. 1.176.243,00 eura, a financiran je u okviru Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija, s 999.806,55 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi od siječnja 2018. do lipnja 2019. te se novouspostavljeni klaster obvezuje djelovati barem pet godina od završetka projekta.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S