NEWS

Oni su vragu iz kotla ušli, a to more malo ki

1_GO03520759
02.03.2018. 18:13; Učitavanja: 500; Početna / Kultura / Oni su vragu iz kotla ušli, a to more malo ki

Porečki Festival komedije i smijeha “Zlatni zub” otvoren je sinoć u Maloj galeriji izložbom satiričkih fotomontaža iz La Kosti, podlistka Glasa Istre. Uz svečano otvaranje izložbe naslovljene “La Kost/ Laža fotomontaža”, prvu festivalsku večer označila je monodrama “Samo jedna žena” Daria Foa i France Rame u izvedbi Matije Prskalo i režiji Đure Roića.

Povijesni dokumenti

Na otvaranju izložbe “La Kost/ Laža fotomontaža” o svojim radovima je govorio poznati trojac iz La Kosti – Drago Orlić, Vladimir Bugarin i Goran Prodan, koji svakoga četvrtka u podlistku Glasa Istre kritizira i ismijava dnevno-politička zbivanja u Hrvatskoj i Istri. Drago Orlić je objasnio da su radovi na izložbi djelo ruku, uma i perfekcije kompjutera Prodana i Bugarina, a na izložbi se do 17. ožujka na jednome mjestu mogu razgledati njihova remek-djela u dovitljivoj snazi njihova ozbiljnog nestašluka.

– Baviti se glupošću velika je tekovina čovječanstva, i mnogo je načina kako tu istu prezentirati. Karikature su najbolje, i priznali mi ili ne, ta sjajna montaža postala je povijesni dokument, rekao je Orlić. Zatim je prisutnima pojasnio kako su u La Kosti zapravo trojica, ali su samo njih dvojica – Prodan i Bugarin, za sve zaslužni, a on da je sam puki statist. Rekao je i kako ih godinama ljubomorno gleda kako ponedjeljkom navečer kao specijalizirani duo donose ideje i umješno oblikuju političare u poznate povijesne slike i situacije, a sve u cilju ismijavanja njihovih mana i promašaja na duhoviti način.

– Po našu rečeno: “Oni su vragu iz kotla ušli, a to more malo ki. Zato neka je blažen četvrtak za još jedan njihov štabeli mirakul, se kapi, za une ki ha ume proštiti, kapiti, nasmijati se, kazao je Orlić. Potom je zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović otvorila i izložbu.

Smijeh koji zastaje u grlu

Prva predstava na programu “Zlatnog zuba” “Samo jedna žena” nasmijala je brojnu publiku, kao što to četvrtkom čine autori La Kosti. U predstavi kojom Matija Prskalo obilježava i 25 godina kazališnog rada, ova je glumica pokazala kako je dovoljno sasvim malo sastojaka za dobar provod. Kroz monodramu i smijeh koji zastaje u grlu, odlično je prikazala priču jedne Marije. Ulazeći u privatni svijet žrtve, žene na rubu živčanog sloma, potisnute seksualnosti, tužne, pa razigrane, a opet nevjerojatno snažne, te kroz borbu sa živim blatom svakodnevnice prisute je nasmijala do suza sve do trenutka kada se na koncu nije domogla puške.

Sinoć je na programu “Zlatnog zuba” bila predstava “Ubojstvo u klubu Quasimodo” PlayDramae i HNK Zadar, a sutra je na progamu stand-up show Nikole Đurička.

(I. GRGAT, Snimio Andi BANČIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S