NEWS

Olujan vjetar, tuča, obilna kiša i snijeg na Učki

ucka1a
13.11.2017. 08:56; Učitavanja: 283; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Olujan vjetar, tuča, obilna kiša i snijeg na Učki

Hladna fronta rano jutros protutnjala je našem područjem. Pritom je lokalno zabilježena vrlo obilna kiša, tuča, a na riječkom području susnježice je nakratko bilo sve do 250 metara nadmorske visine.

Do 8 sati dio meteoroloških postaja zabilježio je iznimno obilnu kišu. Naročito je iznenadila Umaština gdje je palo od 35 do 74 mm. Obilna kiša očekivano je zabilježena i oko Učke gdje meteorološke postaje mjere od 41 do 85 mm. Izdvojimo još i Kanfanar (38 mm) te Marčanu (37 mm). Na jugu Istre oko Valture prema izvještajima s terena bilo je jake tuče.

S jačim zahladnjenjem, kiša je u gorju prešla u snijeg koji pada umjerenim i jakim intenzitetom. Kroz Gorski kotar vladaju zimski uvjeti, stoga HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorje ne kreću bez zimske opreme.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa mole vozače za strpljenje i razumijevanje.

Snijeg pada i na Učki, s riječke strane na oko 500 metara već se stvara tanji snježni pokrivač. Na Poklonu (922 m.n.v.) temperatura je pala na 0,3 °C uz stvaranje pokrivača.

Zapuhala je jaka bura, ponegdje s olujnim udarima koja doprinosi osjećaju hladnog vremena.

U idućim satima očekuje nas nestabilno i osjetno hladnije vrijeme u odnosu na protekle dane. Na Učki i Ćićariji padat će snijeg kojeg nakratko može biti sve do 500 metara nadmorske visine. (P.R./IM).

Poklon, video: webcamsopatija

Uživo na vrhu Učke:

P.Radovan, istramet.hr

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S