NEWS

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA POREŠTINE

24.03.2006. 00:00; Učitavanja: 32; Početna / Politika / ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA POREŠTINE
623Borci.jpg

 Štifanić: Ponovno se javila sramota ustaštva Petnaest godina ponavljamo neke stvari jer ih nitko ne rješava, a posljednjih se mjeseci napuhuje i pitanje granica. Naše su granice riješene Pazinskim odlukama i tu se nema što dodati, rekao je Štifanić POREČ – Redovna godišnja skupština Udruge antifašističkih boraca Poreštine nije samo rezime jednogodišnjeg rada i planiranje za iduću godinu, nego je to redovito i forum na kojem se borci osvrnu na aktualne događaje. Skupštini u gradskoj vijećnici odazvalo se šezdesetak boraca i niz gostiju, među kojima gradonačelnik Edi Štifanić i vrsarski načelnik Franko Štifanić. Minutom šutnje odana je počast 27-orici članova koji su preminuli između dvije skupštine.

Sloboda se ne kupuje na sajmu

Porečki je gradonačelnik upoznao borce s najvažnijim investicijama koje su pokrenute u Gradu i naglasio da porečka gradska vlast poštuje i promiče ideju antifašizma, jer je čine djeca boraca. Podnoseći izvješće o radu, predsjednik UAB-a Poreštine Božo Štifanić počeo je konstatacijom: »Skupštinu održavamo nakon smrti zločinca Slobodana Miloševića, koji je kriv za krvavi raspad Jugoslavije i blaćenje ideala antifašizma. Ponovno se javila sramota ustaštva iz vremena Narodnooslobodilačke borbe i danas ima nevjerojatnu slobodu djelovanja u Hrvatskoj, a ustaše su se na čelu s Pavelićem do posljednjeg dana rata uz Hitlera borili protiv hrvatskog naroda.« Upozorio je da je u Hrvatskoj sve više siromašnih, obespravljenih i nezaposlenih i da neće biti boljeg sutra sve dok radnik ne bude plaćen prema rezultatima svoga rada, a svaki čovjek imao pravo raditi. – Petnaest godina ponavljamo neke stvari jer ih nitko ne rješava, a posljednjih se mjeseci napuhuje i pitanje granica. Naše su granice riješene Pazinskim odlukama i tu se nema što dodati, rekao je Štifanić. Napomenuo je da unatoč Deklaraciji o antifašizmu položaj boraca u Hrvatskoj nije ništa bolji, odnosno da im nisu vraćena oduzeta prava. »Sloboda se ne kupuje na sajmu, za nju se treba boriti, rekao je Joakim Rakovac, pa borimo se, drugovi, kao i do sada«, zaključio je Štifanić.

Konačno izraditi katastar spomen-obilježja

Milan Žiković, tajnik porečke organizacije, rekao je da su lani imali 442 člana, ovu su počeli s 428, od kojih je velika većina starija od 71 godine, što znači da treba uključivati više mladih, navodeći primjer ogranaka u Fuškulinu i Mugebi. Na Poreštini su 63 spomenika i obilježja o čijem održavanju treba brinuti, a ove bi godine trebalo riješiti vlasništvo zemljišta uz dom na Vrbanovici, urediti pločnik na Rušnjaku, a čeka se sudska presuda u slučaju rodne kuće Joakima Rakovca. Ove će godine Dan pobjede nad fašizmom biti obilježen svečanošću u Novoj Vasi, pa treba obnoviti tamošnju spomen-ploču. Žiković je spomenuo da treba konačno izraditi katastar spomen-obilježja u čitavoj Istri, jer je, kako je rekao, »još dok je Miro Dodić bio predsjednik izvršnog vijeća Općine Poreč pulskom Muzeju revolucije plaćeno da to učini«. Porečki UAB prošle je godine imao prihod od 184.452 kune, od čega 174.360 kuna otpada na dotacije iz proračuna Grada i općina. Malo manje od 20 tisuća kuna preneseno je u ovu godinu. Borce muči i činjenica da dosadašnje kolektivno osiguranje više nije značajna pomoć. Naime, na 50 kuna godišnje, koliko odvaja svaki borac, osiguravajuća kuća isplati 900 kuna, a UAB još sto kuna u slučaju smrti, što nije ni izdaleka dovoljno da pokrije pogrebne troškove. S druge strane, borcima Domovinskog rata država pokriva sve pogrebne troškove.

Premijer mora čuti poruku boraca

Tomo Ravnić pozdravio je borce u ime županijske organizacije, nazivajući istarske antifašiste »granitnim antifašističkim monolitom«, jer su u najbremenitije vrijeme proteklih 15 godina ustrajali na očuvanju vrijednosti antifašizma. Istarski će antifašisti tražiti od županijskih vlasti, a SAB Hrvatske od Vlade, da službeno prosvjeduju kod predsjednika Republike Italije, koji je odlikovao evidentiranog fašističkog ratnog zločinca. Za središnji je skup antifašista uoči Dana pobjede u zagrebačkoj dvorani »Lisinski« najavljen, rekao je Ravnić, premijer Ivo Sanader. – Dobrodošao je, ali treba reći da do sada nije primio niti jednu našu delegaciju, a osim što je donesena deklaracija, nije ništa drugo učinjeno. Dapače, prijedlog akademika Petra Strčića za udžbenike povijesti u osnovnim školama »kiseli« se već godinu dana. Ne smijemo šutjeti. Na tom skupu premijer mora čuti našu poruku, rekao je Ravnić.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email