NEWS

Odljev kadrova i pad znanstveno-istraživačkih aktivnosti u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču

07.03.2018. 17:56; Učitavanja: 559; Početna / Politika / Odljev kadrova i pad znanstveno-istraživačkih aktivnosti u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču
GoranGašparac

U skladu sa člankom 74. st.3.i 4 Poslovnika o radu GV-a, danas je vijećnik SDPa Poreč Goran Gašparac pismenim putem u gradsku upravu Grada Poreča-Parenzo poslao vijećničko pitanje (između dvije sjednice GV.a),

Što Grad Poreč namjerava poduzeti da se zaustavi pad znanstveno-istraživačkih aktivnosti u području turizma u Institutu za poljoprivredu i turizam, a što je rezultiralo masovnim odlaskom mladih istraživača (doktora znanosti), te je ozbiljna prijetnja potpunom gašenju dijela djelatnosti unutar ustanove?

Obrazloženje:

Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču djeluje kao znanstveno istraživačka institucija, sa sjedištem i dugom tradicijom na području grada Poreča. Stoga smatram da je oportuno, pored ostalog, da naša lokalna zajednica razmišlja o njegovom djelovanju.

Naime, u posljednje vrijeme zapažen je ozbiljan pad aktivnosti Instituta iz područja turizma, što je uzrokovano masovnim odlaskom mladih istraživača (doktora znanosti). Samo je u posljednjih nekoliko mjeseci Zavod za turizam, unutar Instituta, izgubio 50 % svojih djelatnika, dok je prije toga Zavod napustilo još jedan broj znanstvenika. Dvije mlade djelatnice koje su doktorirale u području turizma sporazumno su raskinule radni odnos s Institutom, a umjesto njih u Zavod su preraspodjeljene dvije djelatnice bez radnog iskustva zaposlene na projektno razdoblje. Još je jedan djelatnik iz drugog Zavoda i također s doktoratom iz područja turizma napustio Institut čime se stručni tim sveo na nikad nižu razinu. Zapravo, trenutno su u Zavodu za turizam zaposlena dva znanstvenika, a do prije godinu i pol bilo ih je sedam.

Čini se da je taj proces unutar Instituta i dalje osuđen na dekadenciju što bi moglo, u konačnici, rezultirati gašenjem ovog područja djelatnosti. Kako do toga ne bi došlo, smatram da se lokalna zajednica treba aktivno uključiti u sagledavanje razloga za takvo stanje i ponuditi Institutu svu potrebnu pomoć.

Istina je da je Institut ustrojem prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti, te da je pod nadležnošću Ministarstva znanosti i obrazovanja koje usmjerava i kontrolira njegov rad. Međutim, to ne znači da naša lokalna zajednica nema nikakve ingerencije, a posebno nikakav interes nad aktivnostima ove ustanove. Dapače, interes Grada Poreča je da Institut posluje dobro i da daje svoj doprinos razvoju cijele Istre – a svakako i Poreča. Tim prije što je Institut tako koncepcijski postavljen i organiziran da djeluje na dva znanstvena područja koja su najznačajnije gospodarske djelatnosti u Istri i Poreču, a to su – turizam i poljoprivreda. Doprinos znanstvenika Instituta je, svakako, širi i to na području obrazovanja i znanstvenog rada, a što je direktan i indirektan interes naše lokalne zajednice.

Goran Gašparac, vijećnik SDP-a Poreč

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S