NEWS

Novi trg preobrazit će lice Vižinade

vizinada-radovi
26.01.2018. 09:18; Učitavanja: 177; Početna / Novosti / Okolne općine / Novi trg preobrazit će lice Vižinade

Lanjska je godine za općinu Vižinada bila uspješna, iako se veliki projekti, poput novog vrtića i rekonstrukcije ceste Bajkini-Narduči-Vrbani nisu se realizirali, kaže općinski načelnik Marko Ferenac. Naime, oba su projekta prijavljena za sredstva iz fondova EU, ali, dodaje, Agencija za plaćanja je prilično spora u obradi zahtjeva tako da su oba projekta prebačena u planove za ovu godinu.

Uz to lani je počela sanacija i prenamjena kuće Maraston u Centar za posjetitelje “Okusi prošlosti”. Planirani rok dovršetka ovog projekta je 31. ožujak ove godine, pa će je već početkom travnja posjetitelji Vižinade moći posjetiti i koristiti njene sadržaje. Nakon građevinskih radova, koji su u tijeku, slijedi nabava multimedijske opreme i otvaranje Centra posjetiteljima. No, da bi se cijeli projekt realizirao u skladu s projektima potrebna su još neka ulaganja.

Manje bodova za europske projekte

– Ministarstvo turizma nije nam osiguralo traženih 1,8 milijuna kuna, već 500 tisuća kuna. No, od Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo 500 tisuća, to je milijun kuna, ali treba nam još da bi sve napravili u skladu s projektom, kaže Ferenac, dodajući kako se sa 150 tisuća kuna Istarska županija također uključila u projekt.

– To je milijun i 150 tisuća kuna, tako da ćemo ostatak, do 1,8 milijuna kuna podmiriti iz općinskog proračuna, dodaje Ferenac. Lani je pokrenut i projekt uređenja trga u starogradskoj jezgri. To je, kaže načelnik, projekt koji će promijeniti lice Vižinade.

– Nakon uređenja trga na kojem će biti rekonstruirana kuća Maraston, a vjerujemo i stara škola, VIŽinada će dobiti lijepo gradsko središte ugodno za život svojih stanovnika i boravak posjetitelja, kaže Ferenac.

Ulažući u infrastrukturu i druge sadržaje i Vižinada je dobila novi indeks razvijenosti. Svrstana je u sedmu skupinu razvijenosti, rang niže od Poreča.

– To lijepo zvuči, ali mislim da ta studija nije objektivna jer ne može se cijela Istra svrstati u jedan koš. Naime, još uvijek postoje poprilične razlike izmedu unutrašnjosti i istarskog priobalja. Mi smo se upravo zbog toga razvijali sredstvima raznih fondova, a sada bi se moglo dogoditi da budemo penalizirani jer ćemo na natječajima ostvarivati manje bodova od nekih drugih, manje razvijenih krajeva Hrvatske, napominje Ferenac, misleći kako je trebalo pružiti mogućnost da se pomogne i ljudima koji su u razvojnom zamahu, jer ne radi se samo o općini već i poduzetnicima koji će sada, na račun razvijenosti, dobivati manje bodova i tako teže dolaziti do sredstava.

Cesta Bajkini – Narduči – Vrbani

Lani je na području Vižinade realizirana treća faza gradnje javne rasvjete u sklopu koje je postavljeno 35 tijela LED rasvjete po svim naseljima. Sada je na području općine VIžinada ukupno 420 tijela LED rasvjete čime je smanjena potrošnja električne energije, a time i troškovi. Uz to uređeno je više od 20 kilometra putova koji vode do nasada lokalnih poljoprivrednika, a u naselju Baldaši radi se novi vodovodni ogranak i nakon čega će se ondje dio prometnice asfaltirati.

Pred lanjski Božić općina je dobila 1,5 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste Bajkini – Narduči -Vrbani, a u sklopu radova na cesti izvest će se i određene intervencije u Bajkinima. Trenutno je u izradi dokumentacija za rekonstrukciju cesta Bukori-Baldaši-Ohnići, Ferenici-Blatnica, te u naseljima Markovići, Vižinadi, Bukori i Baldaši. Lani su na oba groblja Sveti Vital i Bojže PoIje izvedeni opsežni radovi. U uređenje novog groblja Bojže polje uloženo je oko 650 tisuća kuna iz općinskog proračuna, a sada slijedi uređenje staza na starom dijelu Bojžeg polja, koje je pod zaštitom.

– Ovih dana prijavljujemo novi projekt energetske obnove općinske zgrade i Doma kulture. Postavit će se nova ovojnica, a zamijenit će se i stolarija, napominje Ferenac. Investicija je vrijedna 1,8 milijuna kuna, a od Fonda za energetsku učinkovito st općina će potraživati oko 900 tisuća kuna. Ostatak će se podmiriti iz općinskog proračuna. Naima, kaže Ferenac, lani je općina prodala nekretninu vrijednu pet milijuna kuna, a sada ta sredstva ulaže u općinsku imovinu. Lani je tim sredstvima, u iznosu od 150 tisuća kuna obnovljen Dom kulture, pa sada ljudi u Vižinadi imaju mjesto za druženje i održavanje raznih kulturnih i društvenih događanja.

Projekt Općlna prijatelj djece

Vrtić je posebno važna investicija za koju Ferenac vjeruje kako će se pokrenuti tijekom ove godine. Lani je na području općine VIžinada rođeno 12 beba, a budući da na tom području živi veliki broj djece i mladih pokrenut je projekt Općina prijatelj djece. U tom smislu općina sufinancira nabavu udžbenika, prijevoz srednjoškolaca, produženog boravka, a u to spada stipendiranje studenata, ali i mnogi drugi sadržaji.

– Taj standard želimo zadržati, a to košta i zato u infrastrukturu želimo ulagati putem fondova, a općinske prihode namijenit ćemo za društvene potrebe da ljudima život u Vižinadi, a pogotovo mladima učinimo ljepšim i ugodnijim, poručuje Ferenac.

Mirjan Rimanić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City zimski popusti S