NEWS

Nazovite 0800 0204 i riješite se staroga štednjaka, frižidera, računala…

15.11.2007. 00:00; Učitavanja: 47; Početna / Obavijesti / Nazovite 0800 0204 i riješite se staroga štednjaka, frižidera, računala…
14teh-ee-txt.jpg

Nema više muke s prijevozom te vrste otpada i pritom još i plaćanja. Tko želi može se prijaviti i preko interneta na stranici www.eeotpad.com

Televizor za televizor

Ovlašteni skupljači, dakle, dolazit će na poziv po otpad teži od 30 kilograma, a pritom će preuzeti i manji EE otpad ako takav postoji u vašem domu. No, neće dolaziti ako je riječ samo o manjim predmetima, poput glačala, računala, televizora…, nego će se oni u dućanu moći zamijeniti po načelu staro za novo.

Želite novi televizor? Stari pritom donesete prodavaču, a on će ga umjesto vas proslijediti skupljaču. Valja istaknuti da to vrijedi samo za istu vrstu predmeta, odnosno, ne možete kupovati televizor, a u dućan donijeti staro računalo.

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša žele da odsad tih 50 tisuća tona godišnje ne završi kao sada, na divljim smetištima ili u potocima. Kao i u slučaju skupljanja limenki i plastičnih boca, akcijom će se ujedno otvoriti nova radna mjesta.

– Otvaranjem novih pogona samo za gospodarenje otpadom u proteklih je godinu i pol dana otvoreno više od 2,5 tisuća radnih mjesta. Izgrađeni su cijeli pogoni, primjerice “Gumi Impex” u Varaždinu, čiji pogon zapošljava stotinjak ljudi i reciklira odbačene gume. Isti će slučaj biti s elektronikom. Imat ćemo nekoliko pogona u kojima će se obrađivati EE otpad – kaže Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Četiri kg po stanovniku

– Fond skupljaču plaća 1,5 kn po kg otpada, a obrađivaču 0,75 kn. Kako uvoznik, odnosno prodavač, plaća Fondu 2,25 kn po kg, računica je zaokružena – kaže Mladineo. Ovim modelom naknade Fond planira do kraja 2008. skupiti četiri kilograma EE otpada po stanovniku. Ipak, bit će onih koji će usprkos tome i dalje bacati EE otpad kamo stignu – kazne za takve tvrtke su i do 700.000 kuna.

Autor Tanja Pacek, Večernji List

Print Friendly, PDF & Email
Adriatic apartmani S