NEWS

NAKON UDRUGE "FRANAK" UDRUGA "JOGURT"! (by ZZlevak)

26.07.2013. 00:00; Učitavanja: 159; Početna / Kolumne ZZZ / NAKON UDRUGE "FRANAK" UDRUGA "JOGURT"! (by ZZlevak)
951slikaupload2CADO9RW5.jpg

Sve nas je potresla presuda bankama u predmetu kredita u švicarskim francima. Svi koji imaju tako ugovorene kredite, vjerojatno osjećaju moralnu, socijalnu ali i financijsku zadovoljštinu. A kako i ne bi, kada su ih bankarski službenici uvjeravali da su krediti u švicarcima ono najbolje za njih, premda su službenici znali, tako kaže presuda, da će tečaj švicarca rasti. To onda nije u potpunosti fer igra, zar ne?
Međutim, ako se samo malo okrenemo oko sebe, vrlo ćemo lako vidjeti da postoji još jako veliki broj takvih slučajeva na koje smo, nažalost, navikli. Ova priča sa bankama je stigla u vrijeme kada su banke u Americi i Europi počele klizati u gubitke, upravo zbog vlastite pohlepe. Zato su i banke u RH postale predmet mržnje i "dežurni krivci za sve".
Osnovi problem je u tome što su građani ugovarali kredite sa jednim uvjetima dok su u kratko vrijeme uvjeti postali potpuno drukčiji. Najviše ovisno o tečaju. A tečaj se mijenja kako se mijenja količina novca sa kojom sustavi raspolažu. Isto kao i mrkva, ako ima malo mrkve, cijena joj je veća, ako je ima puno tada joj je cijena manja jer ju poljoprivrednik želi prodati što prije, makar i što jeftinije, samo da ne propadne.
Ista je stvar sa tečajem. Ako neke valute nema previše, a netko je želi, onda joj je cijena viša i obrnuto. Navodno su banke znale da će tečaj švicarca rasti jer ga nije bilo previše u opticaju, i zato su nudile takve kredite, samo da zarade dodatno na porastu tečaja, i to na račun građana koji nemaju drugi izbor nego podignuti kredit.
Banke su sve to opravdavale nečime tako neshvatljivim kao što je kretanje tečaja na burzamai u Aziji, Americi…
A novčanice su uvijek iste, papirnate i tanke. A cijena im se mijenja.
Znate što? Čini se ipak da banke nisu jedine koje to rade. Jer i drugi to rade, upravo na teret građana koji nemaju drugi izbor. Mijenjaju cijene svojih proizvoda kako im odgovara i to na temelju kretanja cijena nečega na nekoj burzi.
Kako drukčije objasniti da cijena jogurta u supermarketima u našem gradu zimi pada skoro ispod jedne kune, a ljeti je skoro tri kune? Trgovci će reći da to ovisi o tome kako se mijenja potražnja za jogurtima u ljetnoj sezoni pa raste potražnja za mlijekom na poljoprivrednim burzama itd itd itd. A krave su uvijek iste, i daju uvijek isto mlijeko.
Kako drukčje objasniti i porast cijena benzine u nekoliko navrata u toku godine? Naftaši će reći da je to zbog toga što raste cijena nafte na burzi u Aziji, Indoneziji, Srednjem Istoku. Premda smo svi svjedoci da svi nastoje trošiti što manje benzine kupovinom hibridnih vozila, zabranom vožnje automobila u nekim europskim gradovima…Ujedno se svako malo pronađe novo naftno nalazište.
Da cijene nekih običnih proizvoda na tržištu ipak ostaju iste, unatoč kretanju cijena na burzama, pokazuje činjenica da šnajderice nisu mijenjale svoje cijene premda je cijena željeza na Azijskoj burzi značajno rasla, a ipak se od željeza rade igle.
Ako građani imaju pravo na refundaciju dijela plaćenih rata kredita koje nisu trebali platiti, znači li to da svi građani imaju pravo na refundaciju povrata svih troškova koje nisu trebali platiti? Kao što je to slučaj sa porastom cijena jogurta ili benzina?
Ako želimo štititi potrošače, onda moramo štititi sve potrošače i to kao kupce svih proizvoda. A to znači i da cijene proizvoda neće rasti i padati ovisno o nekakvim uvjetima koji nikome nisu jasni.
zzlevak

Print Friendly, PDF & Email