NEWS

Najavljen 23. rekreativni biciklistički maraton Parenzana

PARENZANA_B2_03_web
27.09.2018. 18:03; Učitavanja: 220; Početna / Lifestyle / Zabava / Najavljen 23. rekreativni biciklistički maraton Parenzana

Danas su na konferenciji za medije načelnik Općine Vižinada i predsjednik njene Turističke zajednice Marko Ferenac i pročelnica Jedistvenog upravnog odjela Općine Vižinada Gordana Bottezar najavili 23. Rekreativni biciklistički maraton Parenzana koji će se održati u nedjelju 30. rujna sa startom u 10,00 sati sa trga u Vižinadi i program kojim se obilježava Dan Općine Vižinada.

Rekreativni biciklistički maraton Parenzana je prigoda da Vižinada i natjecateljima i svojim gostima pokaže kako je ona, a pogotovo nekadašnja trasa uskotračne pruge, mjesto u kojem se može doživjeti idilična slika ovoga kraja i da je u njoj objedinjeno puno toga najboljeg i najljepšeg u Istri.  Tradicija je to koja okuplja svake godine mnoštvo biciklista iz šire regije Istre, Hrvatske, Slovenije Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, pa i nekih prekomorskih zemalja, a ove se godine očekuje još i veći broj sudionika nego prijašnjih godina, te je najavljena grupa Bavaraca iz prijateljske općine Bernbeuren. Osnovni cilj maratona je omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u PPS razdoblju, produženje turističke sezone, te valorizacija i promoviranje prirodnih i kulturnih resursa, a pogotovo trase nekadašnje željezničke pruge „Parenzana“ koja je prolazila ovim prostorima.  

Maraton u svojoj dužini od 48,3 km u finišu biciklističke sezone slovi kao kraljica rekreativnog biciklizma ne samo Istre nego i Hrvatske. Ove godine zbog brojnih radova na cesti maraton se vozi izmijenjenom trasom i bez natjecateljskog dijela. Vozi se asfaltiranom cestom sljedećom trasom: Vižinada – Tićan – Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sv. Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine (okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada.

Uz biciklistički maraton za  ljubitelje pješačenja organizira se i pješačka tura u dužini od oko 11 km s posjetom OPG-u Geržinić gdje se organizira okrjepa, a moći će se posjetiti i druge znamenitosti kao što su freske u crkvi Sv. Marije na Božjem Polju.

Napomenimo da se Parenzana vozi pod motom Put zdravlja i prijateljstva što se godinama potvrđuje kroz broj sudionika koji sudjeluju u njoj i na kojoj se sklapaju trajna i neizbrisiva prijateljstva.

PROGRAM 30. rujna 2018.

  • 7:30–9:30           Prijave
  • 9:45                       Start Mini Parenzane (Dječji vrtić)
  • 10:00                    Start Rekreativnog biciklističkog maratona
  • 10:10                    Start Pješačke ture
  • 12:30                    Zabavni program uz Farabuti band
  • 13:00                    Povratak na cilj i zajednički ručak
  • 14:00                    Podjela nagrada

TRASA: Vižinada (start) – Tićan – Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sv. Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine (okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada (cilj).

Kotizacija: 50 kuna po osobi i uključuje majicu, keramičku medalju, vodu, okrjepu i obrok, te prigodni poklon. Djeca do 10 godina ne plaćaju kotizaciju. Obavezna je kaciga za mlađe od 16 godina.

Za sve informacije i prijave nazovite na telefon 052 446 102 ili 052 446 425, ili nas kontaktirajte putem maila:  [email protected] ili [email protected]. Za više detalja o samom maratonu pratite naše internetske stranice i društvene mreže:www.vizinada.hr, www.tz-vizinada.hr i www.facebook.com/visit.vizinada. U prilogu preuzmite karte maratona i pješačke ture, te plakat s programom.

Glavni sponzor ovogodišnje Parenzane je Lavanda Oklen, a manifestaciju podržavaju i Općina Vižinada, Upravni odjel za turizam Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica. Manifestaciju podržavaju i drugi gospodarski subjekti koji su se odlučili za sponzorstvo, a na čemu im se neizmjerno zahvaljujemo.

Osim toga 30. rujna obilježava se i Dan Općine Vižinada, a ove godine svečanost će se održati u ponedjeljak 1. listopada s početkom u 17 sati kada će se na Battistellinoj šterni održati svečana sjednica Općinskog vijeća. Ove se godine slavi 25 godina postojanja Općine Vižinada te će tom prigodom biti upriličeno bratimljenje s bavarskom općinom Bernbeuren. Budući da su završeni radovi na uređenju Centra za posjetitelje Maraston upriličit će se i njegovo svečano otvorenje. U 20 sati predviđen je zabavni program u Domu kulture.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u subotu 29. rujna organizirana je likovna izložba Ex Tempore – Ars Sacra u suoorganizaciji sa Zajednicom Talijana Vižinada. U 17 sati na Battistellinoj šteri biti će upriličena podjela nagrada, a nakon toga koncert Ivana Bottezara pod nazivom „La vita e’ bella“.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
ATP 2019 CENTRAL
Galerija S