NEWS

Najava događanja iz POUPa za ovaj tjedan

poup-logo-v
30.07.2018. 13:47; Učitavanja: 69; Početna / Obavijesti / Najava događanja iz POUPa za ovaj tjedan

Glazbeno-scenska djelatnost

 1. Koncerti u Eufrazijani:

petak, 3. 8. u 21.00
Pacific quartet Vienna
Chin-Ting Huang, violina
Eszter Major, violina
Yuta Takase, violina
Jan Ryska, violončelo

Zahvaljujući zagrebačkom Austrijskom kulturnom forumu u Eufrazijanu stiže nagrađivan Pacific quartet Vienna. Ovaj je gudački kvartet poznat po izvođenju skladbi skladatelja Prve i Druge bečke škole, a u posljednje je vrijeme u opseg svog djelovanja dodao i interkulturalne programe razmjene između Europe i Azije, što je rezultiralo brojnim turnejama u posljednje vrijeme.

Ovogodišnja sezona Koncerata u Eufrazijani donosi sveukupno dvanaest koncerata klasične glazbe pomno odabranih i svjetski priznatih izvođača petkom od srpnja do početka rujna od 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 50 kn, a može se kupiti na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta sat vremena prije početka izvedbe. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina je ulaz besplatan.

Program za cijelu sezonu dostupan je na poveznici https://bit.ly/2u3WwCj. 

 1. Jazz u lapidariju:

utorak, 31. 7. u 21.00

 • Tamara Obrovac Transhistria ansambl
 • Tamara Obrovac – glas, flauta, skladbe (Hrvatska)
 • Žiga Golob – kotrabas (Slovenija)
 • Simone Zanchini – harmonika (Italija)
 • Krunoslav Levačić – bubnjevi (Hrvatska)

Jedinstvena glazba Tamare Obrovac u kombinaciji s izvanrednim glazbenicima njezinog internacionalnog ansambla vješto i prirodno spaja suvremeni džez-izričaj s elementima istarske i mediteranske glazbe. Uvijek dobra i uvjerljiva izvedba ansambla Tamare Obrovac u prostor lapidarija porečkog muzeja unosi zvukove etnodžeza koji jamče vrhunsko iskustvo. 

srijeda, 1. 8. u 21.00

DRT//PWR

 • Ashton Sellars – gitara (Novi Zeland)
 • Benjamin Thiébault – klavijature, klavir (Francuska)
 • Pat Stewart – bas gitara, bas sintesajzer, MPC (Novi Zeland)
 • Giovanni Cigui – alto saksofon, live electronics (Italija)
 • Alex Brajković – bubnjevi, live electronics (Hrvatska)

Sastav DRT//PWR (Dirty Power) donosi zanimljiv spoj hip-hopa, elektronske glazbe i džeza. Dijelom petorke talentiranih i mladih glazbenika iz različitih dijelova svijeta je i Porečan Alex Brajković, bubnjar sastava. 

Cjelokupni program 23. Jazza u lapidariju dostupan je na poveznici https://bit.ly/jazzinlap23, a ulaz je za sve koncerte slobodan. 

 

Likovna djelatnost

četvrtak, 2. 8. u 21.00, Istarska sabornica

58. Annale: Priroda, društvo i druge priče

Najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj – porečki Annale, koja zadržava kontinuitet izlaganja od utemeljenja 1961. godine, ove godine nosi naziv Priroda, društvo i druge priče. Izložba okuplja radove suvremenih umjetnika koji tematiziraju prirodu kao mjesta fizičkog i mentalnog prostora te kao otisak društvenih, povijesnih, ideoloških, egzistencijalnih, kulturoloških, rodnih i drugih priča.

Prije samog otvaranja moći će se, u 19 sati, u kinodvorani pogledati hrvatsku premijeru dokumentarnog filma Kamen. Francuska umjetnica i redateljica Florence Lazar razotkrit će nam kako su uspostavljeni novi mitovi, nacionalni i vjerski, na području Republike Srpske, gdje se iskapanjem, preoblikovanjem i dislokacijom starog kamena grade različiti falsifikati. Na sva pitanja koja će ovaj film svakako otvoriti, publici će rado odgovoriti redateljica osobno, nakon projekcije. Ulaz na projekciju je besplatan.

Izložba se već tradicionalno otvara u Istarskoj sabornici, a na samom otvorenju imat ćemo priliku vidjeti performans Leaning is the new sitting, umjetnice mlađe generacije Nore Turato, koja trenutno boravi u Amsterdamu na prestižnoj rezidenciji pri Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

Annale ove godine okuplja 34 autora čiji će radovi biti podijeljeni u šest tematskih cjelina, prikazuje medijski raznorodna djela recentne umjetnosti koja problematiziraju prirodu kao javni prostor, kao prostor kolektivnog ili osobnog sjećanja, istražuje dijalektički i antagonistički odnos prirode i kulture, kao i posljedice narušene ravnoteže u najnovije doba.

„Nije nam cilj prikazati povijesni pregled bavljenja navedenom temom, već različite primjere recentnog stvaralaštva“, naglašava Nataša Ivančević, ovogodišnja izbornica Annala, povjesničarka umjetnosti, pomoćnica ravnatelja i muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja više od 20 godina radi u muzejskoj struci, te je dosad autorski osmislila i realizirala 60-ak izložbi suvremenih umjetnika.

 1. Annale potpomognut je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Poreča i Turističke zajednice grada Poreča. Donatori izložbe su Valamar Riviera, Kunsttrans, Vina Rossi i Kampanjola.

Organizator Annala Pučko otvoreno učilište Poreč zahvaljuje Muzeju moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeju suvremene umjetnosti iz Zagreba na posudbi radova.

Na 58. Annalu izlažu: Maddalena Ambrosio, Zrinka Barbarić, Tomislav Brajnović, Jasenka Bulj, Marcus Doyle, Sebastijan Dračić, Vitar Drinković, Silvija Đolonga, FOKUS grupa, Isabelle Hayeur, Michal Iwanowski, Ivan Kožarić, Andrej Kurtin, Florence Lazar, Petra Orbanić i Marija Plečko, Zoran Pavelić, Marina Paulenko i Borko Vukosav, Kristina Pongrac, Igor Ruf, SofijaSilvia, Robertina Šebjanič, Bojan Šumonja i Marko Jakše, Ivan Tudek, Nora Turato, Nikola Ukić, Zlatan Vehabović, Sandra Vitaljić, Mirjana Vodopija, Silvio Vujičić i Sonja Vuk.

U galeriji Zuccato otvorena je retrospektivna izložba Forma svijesti / A form of consciousness Andrzeja Lachowicza u suradnji s Institutom za istraživanje avangarde.

Decumanus 34

trajanje izložbe: do 4. 8.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 22.00

Andrzej Lachowicz rođen je 1939. u Vilniusu u Litvi i jedan je od osnivača neoavangardne galerije PERMAFO, pokrenute 1970. Tijekom svoje karijere dao je velik doprinos teoriji umjetnosti. Inicijator je Međunarodnog trijenala crtanja u Wrocławu, koje se odvijalo od 1978. do 1995. Radovi su mu u formi slikarstva, crtanja, fotografije i filma. Od 1960-ih Lachowicz se fokusira na proučavanje vizualnog jezika fotografije.

Kino 

četvrtak, 2. 8. u 19.00

Kamen, hrvatska premijera dokumentarnog filma francuske umjetnice i redateljice Florence Lazar

ulaz slobodan
trajanje: 66 minuta

 petak, 3. 8. i subota, 4. 8. u 19.00

Hotel Transilvanija 3: praznici počinju! – sinkronizirano
izvorno ime: Hotel Transylvania 3: Summer Vacation
redatelj: Genndy Tartakovsky
žanr: animacija
uloge: Dražen Čuček, Iva Šulentić, Jan Kerekeš, Jan Pentek, Pero Juričić, Goran Grgić, Mila Elegović
trajanje: 97 minuta

sadržaj filma: U trećem nastavku ovog animiranog hita pridružite se omiljenoj obitelji čudovišta koja kreće na obiteljski odmor, na luksuzno krstarenje, kako bi se Drakula mogao odmoriti od stalnog pružanja odmora drugima. Luksuznom krstarenju ne može odoljeti ni ostatak Drakulina čopora te se i oni pridružuju putovanju, što uvijek jamči posebno zanimljivu situaciju i dobru zabavu.

četvrtak, 2. 8., petak, 3. 8. i u subota, 4. 8. u 21.00

Nemoguća misija: raspad sistema – kategorija 12
izvorno ime: Mission: Impossible – Fallout
redatelj: Christopher McQuarrie
žanr: akcija, avantura, triler
uloge: Rebecca Ferguson, Tom Cruise, Vanessa Kirby
trajanje: 147 minuta

sadržaj filma: I u novom nastavku Tom Cruise izvodi nevjerojatne vratolomije, često opasne po život. Već smo naviknuli na to da poznati glumac svoje akcijske scene voli izvoditi sam, rijetko kada uz pomoć kaskadera. Najbolje namjere često se vraćaju da vas progone. U novom nastavku Nemoguće misije Ethan Hunt (Tom Cruise) i njegov tim MMF-a (Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving Rhames) zajedno sa saveznicima (Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan) nađe se u utrci s vremenom kada misija krene po zlu.

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S