NEWS

Na Institutu za poljoprivredu i turizam predstavljeni prvi rezultati projekta REDGREENPLANT

10.03.2018. 11:06; Učitavanja: 119; Početna / Gospodarstvo / Na Institutu za poljoprivredu i turizam predstavljeni prvi rezultati projekta REDGREENPLANT
masline

Danas je na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču održana prva stručno tehnička radionica na temu „Smanjene emisija stakleničkih plinova upotrebom gradskom i poljoprivrednog otpada u proizvodnji bilja˝ objedinjeno pod nazivom REDGREEN PLANT. Projekt se provodi od početka travnja prošle godine s ciljem izrade standardnih metodologija za obradu gradskog i poljoprivrednog otpada.

Pretpostavka je da se njegovom obradom u kompost ili biougljen može stvoriti kvalitetno gnojivo koje bi zamijenilo mineralna gnojiva, dok neobrađeno predstavlja prijetnju zaštiti okoliša. Prvi rezultati istraživanja predstavljeni su nekolicini komunalnih poduzeća i uljara s područja Istre.

Govoreći o komini masline, voditelj projekta Dean Ban navodi kako se u Hrvatskoj godišnje proizvede i do 300 000 tona komine. S godinama se brojka povećava što predstavlja veliki ekološki problem, a dosadašnja istraživanja nisu ponudila konkretno tehnološko rješenje.

U sklopu REDGREENPLANT projekta istražuje se i proizvodnja biougljena iz komine ili komunalnog mulja.

U projektu, osim porečkog instituta kao nositelja, sudjeluju i znanstvene institucija iz Istre, Zagreba, Splita, Knina, Udina i Ljubljane. Istraživanja će trajati sve do kraja ožujka sljedeće godine, a projekt vrijedan gotovo 2 milijuna kuna financiran je iz Hrvatske zaklade za znanost i Fonda za energetsku učinkovitost.

TV ISTRA

Print Friendly, PDF & Email
MAX GAMING S