MUŠKARCI POREČA DOZNALI KAKO AKTIVNO BRINUTI ZA VLASTITO ZDRAVLJE

IMG-3083
10.11.2017. 11:03; Učitavanja: 349; Početna / Lifestyle / Zdravlje / MUŠKARCI POREČA DOZNALI KAKO AKTIVNO BRINUTI ZA VLASTITO ZDRAVLJE

U Poreču u je dr. Mamontov, navečer 9.11.,  u prepunoj sali porečkog Zdravog grada govorio za oko 70-tak muškaraca  Poreča o osnovnoj ideji udruge „Martišnjak z muštaci“, a ideja je usmjerena promjeni slike muškog zdravlja. Uvodno je naglasio kako postoje rizici za muško zdravlje i problemi muškog zdravlja od kojih odlazi 25% muškaraca u preranoj produktivnoj dobi. Radi se o problemima koje suvremena medicina uspješno rješava i koji nikako ne moraju dovesti do tragičnih ishoda ako se prepoznaju na vrijeme. Zato muškarci trebaju početi razgovarati i  odgovorno skrbiti o vlastitom zdravlju. Na skupu u Poreču govorili su dr. Predrag Mamontov , specijalist urolog i dr. Eva Zorijan Sponza, spec. psihijatar.

Otvarajući skup, koordinatorica Zdravog grada, Nataša Basanić Čuš  je naglasila kako se godinama u RH značajno više govori o specifičnim problemima ženskog zdravlja, a nedovoljno glasno o jednako značajnim i prisutnim problemima muškog zdravlja. Upravo zato Poreč se odmah priklonio ideji dr. Mamontova i njegovoj istarskoj turneji govorenja o muškom zdravlju sa željom da se unaprijedi zdravlje muških Porečana i usmjeri muškarce na rano prepoznavanje znakova određenih teškoća. Koordinatorica je pozdravljajući prisutne naglasila da je iznimno ponosna na porečke muškarce koji su svojim odazivom pokazali interes za aktivnu brigu o svom zdravlju.

Zašto je to bitno mijenjati sliku muškog zdravlja?

Zato što muškarci u preranoj dobi obolijevaju i umiru u prevelikom broju, a to se moglo spriječiti. Jer su muškarci u našoj kulturi još tradicionalno više zatvoreni od žena, manje traže pomoć, više su orijentirani na samostalno rješavanje problema ili čak na prikrivanje i/ili ignoriranje vlastitih problema.  Upravo navedeno, kako kaže dr. Mamontov, često uzrokuje da se bolest kod muškaraca prepozna prekasno. Tada je i medicina ograničena u svom djelovanju i pozitivnim ishodima.

Koji su najčešći problemi muškog zdravlja?

Istaknuta su tri značajna problema: tumor prostate, tumor testisa i psihički problemi muškaraca s naglaskom na depresiju! Svi ovi problemi uspješno se mogu rješavati ako se pravovremeno prepoznaju. Najčešći tumor muškaraca u zapadnoj civilizaciji je tumor prostate. Svaki 7. muškarac u RH dobit će tumor prostate, svakoga dana u RH 2 muškarca umru od ove bolesti, a 4 nova slučaja se otkriju. Prostata je žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem koju ima svaki muškarac. Nalazi se  ispod mokraćnog mjehura i ispred debelog crijeva. Ona luči tekućinu u kojoj se pohranjuju muške spolne stanice spermatozoidi. S dobi njezina funkcija se mijenja, ona se može povećavati te zbog svog položaja u tijelu vršiti pritisak na mokraćovod i uzrokovati probleme sa mokrenjem kod muškaraca.

Što svaki muškarac treba činiti za kontrolu prostate?

Svaki muškarac od 50 godine na dalje trebao bi u suradnji sa svojim obiteljskim liječnikom kontrolirati prostatu, najprije i redovito putem krvnih nalaza, a po potrebi i pregledom kod urologa. Krvne nalaze muškarci od 50 godina nadalje trebali bi ponavljati 1 x godišnje jer će im ovi nalazi pokazati da li su potrebne daljnje pretrage i posjet urologu. Problemi prostate pa i tumor prostate u početku zapravo ne uzrokuju nikakve probleme pa ih je najčešće teško prepoznati što je najveći problem. Baš zato muškarci određene dobi trebaju voditi računa da putem redovnih sistematskih pregleda koji uključuju krvne nalaze obavljaju preventivne analize koje ih rano mogu uputiti na  početne  poteškoće. Također, ako muškarci primijete probleme i poteškoće sa mokrenjem u smislu da osjećaju nagon na mokrenje, a imaju osjećaj da se ne mogu pomokriti do kraja također se trebaju konzultirati sa svojim liječnikom i utvrditi da li je potrebna daljnja obrada.

Dr. Mamontov je istakao kako se muškarci često ne žele izložiti pregledu urologa zbog neugode (jer se prostata može pregledati samo opipavanjem kroz debelo crijevo) te ih pozvao da zanemare kratkotrajnu neugodu u odnosu na ukupnu dobrobit i eventualno spašavanje života. Rekao je  „..svašta je u životu neugodno ali Bože moj …odradimo i idemo dalje“.  

Što muškarci trebaju činiti za kontrolu testisa?

Tumor testisa napada mladu populaciju muškaraca od 15 do 40 godina, vrlo rijetko i samo iznimno kasnije. Prije 30-tak godina to je bila smrtonosna bolest, a danas se najuspješnije liječi od svih tumora. Svaki mladi muškarac se od ove bolesti u potpunosti može izliječiti ako se na vrijeme javi. Danas se  muškarcima sa ovim problemima osigurava i mogućnost za potomstvo. 

Dr. Mamontov je naglasio da je najvažniji  samo pregled testisa! Svaki mladi muškarac bi trebao 1 puta mjesečno kod tuširanja opipati testise kako bi utvrdio da li su mekani i bez promjena ili postoji bilo kakvo otvrdnuće, kvržica, otečenost, da li je 1 testis veći od drugoga … slično kao što se žene godinama pozivaju na samo pregled dojki! Ukoliko muškarac samo pregledom utvrdi bilo koju od ovih promjena treba se javiti svom liječniku i utvrditi o čemu se radi!

Kako i zašto posvetiti pažnju muškom mentalnom zdravlju?

O psihičkim problemima, posebno o depresiji kod muškaraca govorila je dr. Eva Zorijan Sponza, specijalist psihijatar pulske bolnice. Naglasila je kako se muškarci u našoj kulturi još uvijek tradicionalno odgajaju. Malim dječacima je i danas prečesto i neopravdano usmjerena rečenica „obriši suzice jer dečki ne plaču“. S druge strane živimo stresan život 21. stoljeća sa bezbroj zahtjeva sa kojima se i muškarci često teško nose. U našoj zemlji loše socioekonomske prilike, gubitak posla ili pak visoki zahtjevi posla mogu biti dodatni stresori koji potiču psihološke poteškoće.

Odrasli muškarci u našoj kulturi često se  „brane“ od psihičkih smetnji i smatraju da su psihičke smetnje, posebno depresija „rezervirane“ za žene. Jer, žene su te koje se čitav život bore sa hormonalnim promjenama koje utječu na promjene raspoloženja, (pubertet, mjesečnica, trudnoća, dojenje, pred menopauza, menopauza…), žene plaču, one se žale, a muškarci „bi trebali biti jaki“. No statistički podaci pokazuju drugo. I muškarci itekako pate od depresije, najčešće psihičke dijagnoze 21. stoljeća. Depresija je najveći izazov 21. stoljeća i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji do 2020. će biti 2. najčešća dijagnoza, a do 2030 . će biti 1. dijagnoza i preteći će kardiovaskularne bolesti.  Depresija prema svim pokazateljima definitivno ne zaobilazi muškarce nego ih pogađa kao i žene. Neliječene i neprepoznate depresije kod muškaraca često završavaju suicidom. A kad se to desi okolina se često pita zašto se to zapravo dogodilo?

Zato je dr. Sponza pozvala muškarce da osvijeste kako su problemi psihološke prirode jednako rezervirani za muškarce kao i za žene. Drugačije se manifestiraju kod dva spola. Muškarci sa kliničkom slikom depresije, za razliku od žena koje su povučenije i plačljivije, mogu biti impulzivniji, agresivniji, nemirni i slično. No, istakla je kako je vrlo važno da muškarci kod sebe prepoznaju promjene vlastitog raspoloženja. Da slušaju okolinu koja zamjećuje promjene i da promisle kad im drugi počnu ponavljati i govoriti  „što ti se događa, promijenio si se, zašto si tako uznemiren, nervozan …) i slično.  Pozvala je muškarce da se ne ustručavaju zbog psihičkih teškoća obratiti se svom liječniku, psihologu i u konačnici psihijatru jer je to sigurno put za bolje osobno zdravlje!

Nakon izlaganja sa gostima predavačima se  razvila opuštena diskusija u kojoj su prisutni muškarci postavljali pitanja i zahvalili dr. Mamontovu i njegovu timu na dolasku u Poreč.

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email
Max Friday