NEWS

Mozaik “Broken Silence” Alexa Knapića u Ravenni

22289818_1552136484832896_6359506570197667647_o
10.10.2017. 09:10; Učitavanja: 179; Početna / Kultura / Mozaik “Broken Silence” Alexa Knapića u Ravenni

Alex Knapić bio je jedini predstavnik iz Hrvatske na prestižnoj umjetničkoj manifestaciji u Ravenni koja valorizira mozaike, a održana je u organizaciji Međunarodne organizacije suvremenih mozaičara (AIMC – Associazione Internazionale Mosaicisti Contemporanei)
“Notte d’oro u Ravenni je jedan poseban kulturnoglazbeno- zabavni spektakl. Bijela ravenska noć pali zlato mozaika, putevi se prostiru između glazbe, poezije i mozaika”, kazao je poznati porečki umjetnik Alex Knapić nakon povratka s prestižne umjetničke manifestacije koja valorizira mozaike, a na kojoj je bio jedini predstavnik iz Hrvatske.
Naime, Međunarodna organizacija suvremenih mozaičara (AlMC – Associazione Internazionale Mosaicisti Contemporanei) sa sjedištem u Ravenni svake dvije godine provodi interni odabir radova koji će biti premijerno predstavljeni na Notte d’oro u Ravenni pod nazivom “Opere dal mondo 2017”.

– Od velikog broja radova, izbor je pao na njih 40 iz cijelog svijeta, među kojima sam i ja, jedini iz Hrvatske. Radovi su izloženi u Danteovom muzeju “Chiostri Francescani” neposredno uz grobnicu velikog pjesnika. Ne treba ni govoriti koliko je ovo značajno mjesto, a samim time neopisivo je zadovoljstvo naći se tamo sa svojim radom, ističe Knapić.

Njegov rad naslovljen je “Broken Silence” a rađen je od bijelog mramora, smaltija i aluminija, dimenzija 50 x 100 centimetara. Ovaj rad nastao je ove godine.

– Posjetiteljima je posebno ugodno bilo vidjeti malenu brošuricu gdje se uz mozaik mogao osjetiti i trenutak inspiracije i poezije koja ga prati. Željku (autor
teksta Željko Bosanac) sam prenio sve emocije tijekom stvaranja rada. Ravenna je pravo mjesto za to, ističe Knapić.

“Često okovani tišinom svoje misli beznadno prostiremo po hladnoj površini kamena. Uspomene utapamo u mramoru. Predajemo se ujednačenim snovima. I sanjamo … sanjamo … Sanjamo kako ćemo jednom probiti liniju zaborava i hladnoće, kako ćemo mekim snovima razbiti tvrdi kamen i u njegovu jaku otvorenu ranjenu žilu utrti svoje tragove: iskre, suze, sol, ulje, krljušti umornih riba, sunčevu zraku, oblačak, zrno zemlje, bobu grožđa, kapju znoja i vina. I vrisak nepokorene nade što lomi tišinu!”, riječi su autora kataloga Željka Bosanca.

V. BEGIĆ , Glas Istre
foto: Alex Knapić Facebook

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Oktober fest S