Ministarstvo potvrdilo: Brod Fidelity u more ispustio od 5 do 15 tona goriva

foto: istarski.hr
23.06.2018. 11:17; Učitavanja: 252; Početna / Crna kronika / Ministarstvo potvrdilo: Brod Fidelity u more ispustio od 5 do 15 tona goriva

“Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavljaju inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za kojega je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Riječ je o brodu ‘Fidelity’, dužine 115,3 metara i 5395 bruto tona, koji plovi pod Libanonskom zastavom. Prema prvim procjenama iz brodskog spremnika isteklo je između 5 i 15 tona srednje teškog pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja (tankiranja) goriva, dok je brod boravio na lučkom vezu, gdje je odmah i zadržan do okončanja inspekcijskih i očevidnih radnji.”, objavilo je Ministarstvo pomorstva 22. lipnja. Time su potvrđene sumnje javnosti da je do onečišćenja došlo tijekom ukrcaja goriva na brodu Fidelity.

Lučka kapetanija Pula provodi koordiniranu akciju uklanjanja onečišćenja mora u Raškom zaljevu. Prvu dojavu o mogućem onečišćenju mora u luci Trget službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su 22. lipnja u 07.38 sati od očevidca (uzgajivač dagnji) putem Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Pula, o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju Pula.

Postupak saniranja onečišćenja mora provodi Lučka kapetanija Pula, koja je u skladu sa Planom intervencija od iznenadnog onečišćenja na moru aktivirala Županijski operativni centar (ŽOC) te su potvrdili da je situacija pod kontrolom. Uz Pulsku kapetaniju u akciju su uključeni Lučka ispostava Raša i Županijska služba zaštite okoliša, a od 10.30 sati na poziciji su angažirana plovila tvrtke specijalizirane za suzbijanje i uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji djelatnici su odmah ograničili širenje onečišćenja plutajućim branama te započeli postupak uklanjanja onečišćenja.

“U cilju pružanja pomoći u provedbi aktivnosti u dijelu osiguravanja plovnog područja zahvaćenog onečišćenjem, u akciju je uključen i brod OSRH. Danas od 11.40 sati na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u Raškom zaljevu, dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenim onečišćenjem. Slijedom rečenoga, u tijeku je saniranje onečišćenja mora, a o svim daljnjem aktivnostima u sklopu ove akcije javnost će biti pravodobno informirana.”, objavilo je Ministarstvo pomorstva 22. lipnja.

Zabranjeno kupanje u Trgetu

“Zbog onečišćenja mora u Trgetu strogo je zabranjeno kupanje. Mjera ostaje na snazi do daljnjega. Također, zabranjeno je isplovljavanje barki i brodova dok se oni ne očiste.”, objavili su iz Općine Raša.

Istarski.hr

Print Friendly, PDF & Email
max 2