Medicinski testovi koji vam možda uopće ne trebaju

24.09.2013. 15:16; Učitavanja: 305; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Medicinski testovi koji vam možda uopće ne trebaju

viđa vam se što je vaš liječnik tako temeljit i šalje vas na sve moguće testove? Nije loše, ali možda i pretjeruje. Pogledajte koje testove možda i ne trebate.

Dobiti krivu pozitivnu dijagnozu na rak ili biti izložen pretjeranoj radijaciji neki su od mogućih nuspojava nepotrebnog izlaganja skupim testovima.

Testiranje gustoće kostiju

Izuzev onih koji imaju izuzetno slabe kosti, žene bi trebale pričekati s ovim testom barem dok ne napune 65 godina. Iako bi skeniranje i kod mlađih žena moglo ukazati na blagi gubitak koštanog tkiva (osteopenija), rizik od frakture je nizak, a lijekovi koje bi žene eventualno pile imaju nuspojave te se nisu pokazali posebno korisnima u ovom slučaju.

CT skeniranje ili MRI, za glavobolju

U većini slučajeva povijest bolesti i neurološki pregled (refleksi) mogu pomoći pri dijagnozi problema. Osim toga, CT skeniranje uključuje veću dozu radijacije.

EKG ili ergometrijsko testiranje (pod opterećenjem)

Ovi testovi imaju smisla ako imate simptome srčanih bolesti ili ste u skupini s većim rizikom. No oni s manjim rizikom koji tek traže potvrdu mogu imati netočne rezultate koji vode do daljnjih testiranja te nepotrebnog uzimanja lijekova.

Skeniranje zbog boli u donjem dijelu leđa

Nije mudro odbijati rendgen, CT ili MRI ako imate znakove ozbiljnih problema (sumnja se na rak, imate groznicu ili bol koji ne prestaju nekoliko tjedana). No bol u donjem dijelu leđa će uz odgovarajuću terapiju proći za mjesec dana.

PET/CT za skeniranje mogućeg raka kod zdravih ljudi

Pronaći rak kod zdravih ljudi na ovaj je način vrlo nevjerojatno, poručuju iz američke stručne udruge Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging.

T.T./health.com

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights