NEWS

Liječi li čokolada naše probleme?

09.12.2014. 14:26; Učitavanja: 111; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Liječi li čokolada naše probleme?
DSCF0453

Namirnica za kojom se najčešće poseže u trenucima kada od hrane tražimo “povrat dobrog raspoloženja” je čokolada. Čokolada posjeduje neke osobine koje utječu na dobro raspoloženje. Naime, čokolada u svom sastavu sadrži tonizirajuće tvari poput tanina, teobromina (sastojak čajeva) i kofeina (šalica čokolade sadrži oko 10 mg, dok mala šalica crne kave sadrži 60-120 mg) koji djeluju kao regulatori krvnog tlaka, opuštaju  krvne žile srca (time osiguravaju dobru opskrbu srca krvlju), aktiviraju izlučivanje mokraće, reguliraju živčani sustav i korisni su kod anemije. Razumljivo je stoga zašto u slučaju težeg fizičkog ili psihičkog napora, samo mala količina čokolade postiže zapanjujući učinak na naše opće stanje.

Osim toga u našem organizmu čokolada potiče stvaranje serotonina. Serotonin se još trivijalno naziva “hormon dobrog raspoloženja”. On je taj koji nakon obroka u nama izaziva osjećaj ugode. Nadalje, nakon konzumiranja čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini. Te se tvari nazivaju još i unutrašnji ili endogeni opijati jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak. Zbog tvari koje čokolada posjeduje ili stimulira njihov nastanak u našem organizmu, možemo ju kao namirnicu ubrojiti u tvari koje direktno i indirektno sudjeluju u “gradnji” našeg dobrog raspoloženja. Konzumiranjem manjih količina čokolade potičemo koncentraciju i jačamo svoje intelektualne i psihičke sposobnosti.

Na koji način mi jedemo čokoladu? Čemu nam čokolada služi? Kako ispravno jesti čokoladu? Jesam li svjestan/svjesna svojih emocionalnih stanja te koristim li čokoladu za suočavanje s emocijama? Na ta pitanja su dobili odgovor građani koji su bili na radionici „Čokolada-lijek za dušu ili…?“ koja je održana 08. prosinca 2014. godine u Zdravom gradu Poreč.

 

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
max 2