Kultni porečki kafić predstavlja dobro čuvanu zbirku domaće suvremene umjetnosti

GO03494175
22.12.2017. 14:02; Učitavanja: 446; Početna / Kultura / Kultni porečki kafić predstavlja dobro čuvanu zbirku domaće suvremene umjetnosti

Na spomen riječi mecena vjerojatno nikada ne biste pomislili na porečkog ugostitelja Zorana Budiju, no vrijedna kolekcija hrvatske suvremene umjetnosti okačena u kultnom Corner-le-Matu govori drugačije.

Radovi Pina Josipa Ivančića, Mladena i Svena Stilinovića, Luke Stojnića, Dejana Štifanića, Gorana Škofića i mnogih drugih bit će predstavljeni pod nazivom Okačeni u Corneru večeras u 19 sati. Ova nesvakidašnja, a izuzetno vrijedna zbirka prezimit će u kavani, a u četiri mjeseca, koliko će trenutni postav ostati na zidovima, pogledat će ju i do nekoliko tisuća ljudi.

Inače, u Corneru su trajno izloženi mnogi vrijedni radovi, no poanta izložbe je upravo njena promjenjivost. Stari radovi odlaze, novi dolaze, stari se vraćaju. Budući da je trenutni postav zaista vrijedan pažnje, bit će dokumentiran i arhiviran. Kroz fotografije, grafike, kolaže i slike više od dvadeset autora posjetitelje će voditi multimedijski umjetnik David Belas. Iako se radi o nacionalno, pa i međunarodno značajnim imenima, ovo je najprije intimna zbirka, pa će prisutni osim informacija o radovima moći čuti anegdote i crtice iz života autora, gotovo iz prve ruke. Izložba s pričom otvara se, dakle, večeras u 19 sati, a ulaz je slobodan.

– Volio bih da moji gosti stvarno poslušaju te priče, stvarno se malo zagledaju u te radove. Vjerujem da neki piju kavu i ne znajući što im visi nad glavom. Ova je izložba prilika da to popravimo – zaključuje Budija.

Fuzija dobre umjetnosti, dobrih ljudi i dobroga pića u Corneru još jednom ima i dobar potpis, ovoga puta njih čak dvadeset.

Print Friendly, PDF & Email