NEWS

Konferencija za novinare vijećnika Maurizia Zennara o projektu “Stari Jadran”

zennaro-17
16.12.2017. 11:35; Učitavanja: 457; Početna / Politika / Konferencija za novinare vijećnika Maurizia Zennara o projektu “Stari Jadran”

Nezavisni porečki vijećnik Maurizio Zennaro na jučerašnjoj je konferenciji za medije iznio sumnju na malverzacije oko natječaja za prodaju starog nogometnog igrališta, odnosno projekta “Stari Jadran” s kojim se odugovlači već tri mjeseca iako su pristigle dvije ponude.
Naime, Zennaro je medijima predao anonimno pismo u kojem se prstom upire u predsjednika Gradskog vijeća i čelnika gradske komisije za prodaju nekretnina Deana Pauletića, koji bi želio da se kao najbolja na tom natječaju prihvati ponuda tvrtke koja nije pravovaljana.

Zennaro je k tome dodao da mu je sve navode iz anonimnog pisma osobno potvrdio porečki gradonačelnik Loris Peršurić, osim onog da je Pauletić vlasnički povezan s tvrtkom koja nije ispunila uvjete natječaja. Stoga je Zennaro zatražio da, kao zakonite mogućnosti, komisija poništi natječaj ili da prihvati drugu valjanu ponudu tvrtke J.M. u visini od 24,2 milijuna kuna.

Neispravna garancija banke

Druga tvrtka Viking Mrak koja nije udovoljila natječajnirn uvjetima, jer nije predala valjanu bankovnu garanciju, ponudila je za “Stari Jadran”, budući stambeni-poslovni kompleks na atraktivnoj poziciji u centru, 26,25 milijuna kuna. U anonimnom pismu piše da je natječaj najprije raspisan, pa poništen, te onda ponovno raspisan.

Poništen je zbog lošeg teksta i namjemih propusta, a napisao ga je predsjednik povjerenstva Dean Pauletić. Po ponovljenom natječaju pristigle su dvije ponude koje je Pauletić proglasio ispravnim i takav zaključak poslao tvrtkama koje su se nadmetale. Prilikom analize ponuda ustanovljeno je da jedna nije valjana, jer garancija banke nije dobro ispunjena. Dva dana nakon otvaranja ponuda na žiro račun Grada sjeli su novci (na ime jamstva op. a.), koji bi po Pauletiću trebali zamijeniti neispravnu garanciju banke. Da bude još bolje, Pauletić je jedan od partnera ponude koja nije bila zakonita. Komisija ne želi donijeti odluku o najpovoljnijoj ponudi, jer Pauletić želi da se ona “nezakonita” prihvati kao najbolja, stoji u pismu koji je napisao anonimni građanin.
Zennaro je podsjetio da se projekt “Stari Jadran” prodaje od 2008. godine kada je početna cijena bila 50 milijuna kuna. Na natječaje se tijekom godina uglavnom nitko nije javljao, pa je ove godine ponuđen po početnoj cijeni od 20 milijuna kuna.
Površina parcele je oko 7.900 četvornih metara, a ondje se može izgraditi 10.500 kvadrata stambenog prostora, što bi po današnjim cijenama na tržištu za investitora to bio prihod od 26 do 30 milijuna eura.
Nezavisni vijećnik je dodao da je odlučio reagirati zato što se komisija za prodaju nekretnina na čelu s Pauletićem sastala u utorak i nije donijela nikakav zaključak, osirn da će se opet sastati za sedam dana.

Peršurić zatražio da komisija donese odluku

Zbog ogromne štete koju bi Grad mogao pretrpjeti nadam se da će komisija i Gradsko vijeće, koje naposljetku može prihvatiti prijedlog komisije ili pak odbiti sve ponude, donijeti ispravnu odluku.
Smatram da ne mogu predsjednik Gradskog Vijeća i čelnik komisije za prodaju nekretnina biti ista osoba. Očekujem da će natječaj biti poništen ili da će se prihvatiti valjana ponuda, te da IDS pokrene sankcije protiv Pauletića, istaknuo je Zennaro i zaključio da ga hitno treba smijeniti s mjesta čelnika komisije te pokrenuti postupak njegovog opoziva i kao predsjednika vijeća.

Gradonačelnik Loris Peršurić kratko nam je izjavio kako je zatražio od komisije da što prije donese neku odluku, jer je prošlo već previše vremena. Zbog nastale situacije u dopisu pročelniku Upravnog odjela za gradsku imovinu Đulijanu Petroviću, predsjedniku komisije Pauletiću, gradskom tajniku Boži Jelovcu te svojim pomoćnicima Sanji Oplanić, Eliju Štifaniću i Nadiji Štifanić Dobrilović izrazio je zabrinutost.
Ponude su, naime, otvorene prije više od mjesec dana, a sredstva ponuditelja uplaćena na ime jamstva za sudjelovanje na natječaju i dalje stoje na računu Grada. Gradonačelnik je rekao da je zbog toga zatražio da se hitno utvrde sve relevantne zakonske obveze Grada prema ponuditeljima te da mu se o tome dostavi pisano mišljenje, a sredstva uplaćena na ime jamčevine, sukladno zakonu, čim prije budu vraćena ponuditeljima jer njihovo zadržavanje smatra neprimjerenim.

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S