NEWS

Knjižnice pokrenule val čitanja štićenicima domova za starije i nemoćne u Istri

104544
foto: Glas Istre
12.11.2018. 18:38; Učitavanja: 162; Početna / Kultura / Knjižnice pokrenule val čitanja štićenicima domova za starije i nemoćne u Istri

(V. BEGIĆ, Glas Istre) Na Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga, “otvara se” jedinstvena zajednička internet-stranicu Sretne priče, koja će pospješiti i dokumentirati aktivnosti pružanja socijalno-inkluzivnih knjižničnih usluga korisnicima i štićenicima domova za starije i nemoćne osobe u Istarskoj županiji

Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga, gradske knjižnice Istarske županije obilježavaju hvalvrijednim projektom: puštanjem u javnost jedinstvene zajedničke Internet-stranice Sretne priče, koja će pospješiti i dokumentirati aktivnosti pružanja socijalno-inkluzivnih knjižničnih usluga korisnicima i štićenicima domova za starije i nemoćne osobe u Istarskoj županiji.

Sve je započelo još 2016. godine na inicijativu Gradske knjižnice Poreč i ravnateljice Irides Zović, kada se u suradnji sa Studiom Sonda iz Vižinade rodila ideja o promociji sajma Booktiga na način da se u nju uključe štićenici domova.

Stvaranje boljeg društva

– Za nas komunikacija oduvijek predstavlja priliku i obavezu da utječemo na stvaranje boljeg društva i pozitivnije sredine. Tako smo te, 2016. godine, poželjeli napraviti kampanju koja će, pored promocije sajma, učiniti i nešto dobro za naše sugrađane, komunikacijski prostor iskoristiti za pomoć i ukazivanje na teme koje bi nas se trebale svih ticati. Zašto smo se odlučili baš za starije osobe? Poveznica je zapravo vrlo logična: knjige stare, ali njihovi likovi nikada. Pa tako i mi čitatelji, u trenutcima provedenima uz knjigu, postajemo bezvremenski poput njezinih junaka i priče koju ukoričuju. Za uveseliti štićenike domova za starije i nemoćne, potrebno je tek malo naše pažnje i vremena, a knjiga je idealan medij, jer se zahvaljujući njoj, osobe, premda slabije pokretne, mogu otisnuti na još brojna putovanja i avanture. Čitajmo im knjige iz naše knjižnice, pomislili smo tada, a kao rezultat projekta proizašla je serija prekrasnih i iskrenih plakata. Veselje s kojim su štićenici domova sudjelovali u procesu čitanja, priprema, fotografiranja, neizrecivo je, opisuju u Studiju Sonda početak projekta.

Ono što ih najviše veseli činjenica je da, zahvaljujući angažmanu djelatnica Gradske knjižnice Poreč, projekt tu nije završio. Štoviše, čitanja u domovima postaju pravilo, a Irides Zović pozvala je sve gradske knjižnice Istarske županije da se uključe u projekt i kreaciju internet stranice Sretne priče koja na taj način postaje portal povezivanja. Ubrzo je pristigla i podrška Ministarstva kulture.

Volonteri i priče

– Danas, dvije godine kasnije, teško je prebrojati sve volontere i priče koje su pročitane u domovima, a službeno je osposobljena i internet stranica Sretne priče. Istarske narodne knjižnice, na putu od lokalne inicijative do županijskog projekta, ujedinjuju se na jedinstvenom digitalnom portalu. To su, uz porečku knjižnicu: Gradska knjižnica Umag, Gradska knjižnica Novigrad, Gradska knjižnica “Matija Vlačić Ilirik” Rovinj, Gradska knjižnica Pazin, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Gradska knjižnica Labin, Gradska knjižnica Buje te Narodna knjižnica Buzet. Cilj stranice Sretne priče unaprjeđenje je projekta i dokumentiranje aktivnosti, pri čemu svaka knjižnica ima mogućnost autonomnog provođenja programa i uređivanja svojih stranica na portalu. Ubuduće ćemo na stranici čitati novosti o tijeku projekta i o novim suradnjama, a na jednom mjestu moći će se pretraživati sadržaji, veli Irides Zović. Naglašava i da ciljevi cjelokupnog projekta u konačnici jesu: pružanje socijalno-inkluzivnih knjižničnih usluga korisnicima i štićenicima domova za starije i nemoćne osobe u Istarskoj županiji, promicanje kulture čitanja i uvođenje socijalno-inkluzivne knjižnične usluge, promicanje kulturnog i književnog stvaralaštva te otvaranje dijaloga između pripovjedača i publike. Ovim se projektom širi i volonterska mreža, jer se i njegova provedba osigurava javnim pozivima građanima i volonterima koji bi čitanje svojim starijim sugrađanima, uz organizirana gostovanja poznatih književnika, provodili u domovima.

– Sretne priče društveno su osviješteni projekt kojega smo pokrenuli u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Poreč, a od danas će se, zahvaljujući njemu, diljem Istre, u redovitim mjesečnim posjetima pod mentorstvom gradskih knjižnica, odvijati čitanja proze i poezije, s namjerom da se korisnicima boravak u domovima i dnevnim boravcima učini što kvalitetnijim, ističe Irides Zović.

Dizajn stranice osmislio je Studio Sonda, a programiranje je povjereno tvrtki Synet. Stranica je dostupna na www.sretneprice.com.

(V. BEGIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
MAX GAMING S