Izuzetnom strategijom do uspjeha – nije sve u talentu: Rafael Nadal

Colours of tennis - day 1 - 018
foto: Colours of tennis - Aminess Novigrad
01.11.2017. 11:05; Učitavanja: 198; Početna / Lifestyle / Ostalo / Izuzetnom strategijom do uspjeha – nije sve u talentu: Rafael Nadal

Kada netko osvoji 15 Grand Slam titula, zlatnu olimpijsku medalju, 30 titula iz Masters serije 1000 i 4 puta Davis Cup titulu, onda moramo reći da je imao impoznatnu i uspješnu karijeru, a ona, na sreću njegove publike, još uvijek traje. Dječak iz malog mjesta Manacor, koji se nalazi na poznatom ljetovalištu Mallorca, od malih nogu je pokazivao interes za sport. Njegov stric Toni ga je stoga usmjerio na tenis, tako da je on zasigurno najzaslužnija osoba za pravac kojim je Rafaeal Nadal krenuo, te se transformirao u jednog od najvećih tenisera svih vremena. Da je jedan od najboljih igrača ikada, u prilog govore i titule na jedinom Grand Slam turniru koji se igra na ovoj vrsti podloge. Rafael Nadal je ovaj prestižni turnir osvajao 10 puta i jedini je igrač koji se može pohvaliti dvocifrenim brojem titula na nekom od Grand Slam turnira. Teško da će ovaj rekord neko u budućnosti barem izjednačiti.

Da li je razlog njegovog nizanja uspjeha za uspjehom zapravo talenat sa kojim se čovjek rađa? Ukoliko mislite da je talenat jedino što je zaslužno za njegove uspjehe varate se. Možda će vas začuditi, ali čak i u igrama na sreću, kao što je rulet, možete uvježbati strategiju koja će vas dovesti do najboljih rezultata, a zamislite tek koliko je ta parola primjenjiva u svijetu sporta! Ključna riječ je vježbanje! Ne kaže se uzalud “vježbom do savršenstva”, a Rafael Nadal je pravi primjer da je to istina.

Njegov uspjeh možda i ne bi bilo toliko iznenađujuć da „Kralj Šljake“ igra tenis onom rukom koja mu je dominantna. Naime, Rafael je dešnjak, dakle desnom rukom piše, jede i obavlja sve ostale aktivnosti – osim igranja tenisa. Njegov stric i trener Toni ga je od malih nogu forsirao da reket drzi u lijevoj ruci i da mu lijeva ruka bude „jača“ u igranju tenisa. Stric Toni je znao da ce to Rafi biti prednost, jer većina igraca igra desnom rukom, tako da njihova prilagodba igraču koji igra lijevom rukom ide dosta teže i jednostavno većina igrača se ne može navići na takav stil igre. Uporni Rafa je svoju igru lijevom rukom doveo do savršenstva, a rezultati i uspjesi pokazuju da se njegova predanost i upornost u treniranju, na kraju umnogome isplatila.

Kada znamo u čemu se krije tajna njegovog uspjeha, i koliko je strategija bitna za sve što radimo, ostaje nam samo da i dalje uživamo u Nadalovim mečevima i igri u kojoj nikada nema predaje bez obzira na rezultat i protivnika koji se nalazi sa druge strane mreže.

 

sponzorirani članak

Print Friendly, PDF & Email
Max Friday