NEWS

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U GALERIJI ZGOR MURVE – Dubine Istre zaustavljene u vremenu

bcus3453761
10.09.2017. 23:41; Učitavanja: 160; Početna / Novosti / Okolne općine / IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U GALERIJI ZGOR MURVE – Dubine Istre zaustavljene u vremenu

Ove je subote u galeriji “Zgor murve” u Funtani otvorena zanimljiva izložba podvodnih fotografija članova ronilačkog kluba Ugor iz Vrsara naslovljena “Dubine Istre”. Svoje su radove izložili mladi ronioci Roman Kalčić, Roberto Gergeta i Anton Prekalj, a svojim su uradcima oduševili brojne posjetitelje, prijatelje, ronioce, članove ostalih klubova i, dakako, zaljubljenike u podmorje koji su bili na otvorenju izložbe.

Iz plavetnih dubina

Na otvaranju je Aldo Verbanac, tajnik Ronilačkog saveza Istarske županije, pohvalio mlade vrsarske ronioce i naglasio da njihove podvodne fotografije predstavljaju našu pravu floru i faunu te životinjsko, odnosno riblje bogatstvo Jadranskoga mora.

– Za snimanje ovih kadrova trebalo je provesti sate i sate, pod morem, ali isto tako ovdje je bitno svo umijeće prikradanja ribama kako one ne bi pobjegle dok se ovjekovječuje fotoaparatom. Snimljene fotografije predstavljaju ono što zapravo i jest u našemu neposrednome morskome okolišu. A, ako niste nikada ronili, a jednoga dana vam se ukaže prilika, pokušajte. Jer kada zaronite u plavetne dubine, negdje u dubini srca i vi ćete se zaraziti. Za mene je to bilo poput novog života kojega sam još u ovome dobio priliku živjeti, rekao je Aldo Verbanac.

Autori fotografija, skromni dečki tom prigodom nisu ništa komentirali, ali su na svaki kasniji upit prisutnih sa zadovoljstvom objašnjavali gdje su, na koji način i kako zamrznuli vrijeme “uhvativši” razne oblike morskoga života na fotografski papir. Mnoge je zanimalo koje su tehnike koristili, ali i koliko košta podvodna oprema za snimanje. Ova nadasve zanimljiva izložba donosi motive ugora i hlapova koji izlaze iz svojih skrivenih jazbina. Tu su i sipe, hobotnice i ostali organizmi .

Poučna izložba

Ukratko ova je izložba, uz ostalo, bila i veoma poučna i tu se štošta moglo i naučiti iz skrivenih morskih dubina.

Svi oni koji nisu imali prilike radove pogledati prilikom otvorenja, to mogu svakodnevno učiniti u galeriji Zgor murve od 18 do 22 sata sve do 24 rujna.

(Napisao i snimio Ivan GRGAT, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights