Ivan Škreblin večeras u Eufrazijevoj Bazilici s dvije praizvedbe

20170707_204547
11.08.2017. 10:41; Učitavanja: 76; Početna / Kultura / Ivan Škreblin večeras u Eufrazijevoj Bazilici s dvije praizvedbe

Porečka Bazilika ugostila je ovaj tjedan još jednu skupinu klasičnih glazbenika. U sklopu 56. Koncerata u Eufrazijani pred punom Bazilikom u utorak je u Poreču nastupio domaći ansambl Trio 1887. Bio je to osmi koncert ove sezone, a očekuje nas njih još tri. Na jednom od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, u spomeniku pod zaštitom UNESCO-a, nastupit će večeras, 11. kolovoza, pijanist Ivan Škreblin s čak dvije praizvedbe.

Škreblin je od najranije dobi pokazivao izrazitu nadarenost i poseban senzibilitet pri sviranju klavira. Muzičku akademiju u Zagrebu upisao je 1999. godine u klasi Đorđa Stanettija kao jedan od najuspješnijih kandidata. Diplomirao je 2004. u klasi Pavice Gvozdić, a iste godine upisao i postdiplomski studij u klasi kod iste profesorice koji završava 2010. Usavršavao se kod brojnih renomiranih svjetskih pedagoga poput V. Pavarana, K: H: Kammerling, S. Gadjijev, R. Kehrer i drugih.

Tijekom školovanja nastupao je na gotovo svim manifestacijama unutar Akademije, a 2001. dobio je nagradu za najboljeg studenta klavira koju dodjeljuje Akademija i nastupio na Memorijalu “Darko Lukić” u Osijeku.

Nakon studija nastavlja s izvođenjem brojnih recitala diljem Hrvatske te održava preko 40 koncerata. Jedan je od pokretača Zagrebačkog ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije, za što je 2010. primio i posebno priznanje. Od 2008. član je HDGU. Predaje nastavu klavira u osnovnim i srednjim školama.

Na programu su Bach, Beethoven, Schumman i Liszt, a Škreblin će praizvesti  skladbe “Flucht” Davora Branimira Vinczea i “Za Viktoriju” Željka Pedišića. Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice su dostupne na ulazu u Baziliku sat vremena prije koncerta.

PROGRAM:

J. S. Bach: Engleska suita br. 3 u g- molu, BWV 808

L. van Beethoven: Sonata op. 109 u E- duru
Davor Branimir Vincze: Flucht, praizvedba

Pauza

Željko Pedišić: Za Viktoriu, praizvedba
R. Schumann: Sonata op. 22 br. 2 u g- molu

F. Liszt: Transcendentalna etida br. 4 u d- molu, „Mazeppa“

Mađarska rapsodija br. 2

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
ATP – S