NEWS

Incijativa mjesnog odbora Joakima Rakovca za uređenje molova i ulaza u porečki stari grad

Peškera2
06.03.2017. 09:31; Učitavanja: 344; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Incijativa mjesnog odbora Joakima Rakovca za uređenje molova i ulaza u porečki stari grad

Inicijativu valorizacije drvenih molića u uvali Peškera i odmah do toga, uređenja sjevernog ulaza u porečki stari grad tik uz drevnu okruglu kulu “Pietro de Mula” pokrenuo je Mjesni odbor “Joakima Rakovca”. O tome smo razgovarali s njegovim predsjednikom Kristijanom Žužićem koji je istaknuo da postojeći drveni molić, uz koji se veže sedam, osam drvenih barki lokalnih ribolovaca, treba što prije sanirati.

Mediteranska autentičnost

Prijedlog MO-a jest da se uz postojeći izgrade još barem dva takva manja mola za potrebe ribara, čime bi se smanjila lista čekanja onih koji čekaju vez, a dio njih mogao bi se preseliti iz lučice koja se nalazi kod marine na drugom dijelu grada. Ta bi se lučica na taj način ujedno i rasteretila.
-Grad bi time dobio puno, jer osim što je to poznata panorama Poreča koja privlači brojne poglede šetača, time bismo zadržali svoju mediteransku autentičnost. Sanacijom postojećeg i podizanjem bar još dva molića zadovoljilo bi potrebe minimalno trideset ribara. Istim zahvatom u našem mjesnom odboru smatramo da bi trebalo vizualno otvoriti pogled na spomenik kulture – okruglu kulu i gradske bedeme, koje zaklanja raslinje. Po nama visoka stabla treba ukloniti i zasaditi nisko raslinje, jer bi tako bio vidljiv sjeverni ulaz u povijesnu jezgru  koji uopće nije istaknut, ističe Žužić.

Dodaje da bi pored okrugle kule trebalo postaviti odgovarajuću javnu rasvjetu i putokaze te informativne ploče na kojima bi se istaknula povijest kule i zašto je ostala bez kamenja, koje je s nje skinuto u 19. stoljeću da bi se uredila Dekumanska ulica.
Od svega toga treba napraviti atraktivnu priču, smatra naš sugovornik. Žužić navodi i povijesnu stranu cijele ove priče, za što je dobio podatke iz Zavičajnog muzeja Poreštine. Naime, Poreč se gotovo uvijek u povijesnim izvorima spominje kao lučki i ribarski grad koji živi u uskoj povezanosti s morem. Tu je vezu nemoguće raskinuti, iako danas ribarstvo kao grana nema nekadašnju gospodarsku težinu. Na starim grafikama iz 16. stoljeća, veli Žužić, može se razabrati da je u doba mletačke uprave na gradskoj rivi kod okrugle kule bilo i manje brodogradilište za izradu manjih i popravak većih plovila.

Šetnica i povijesna priča

–  Smatramo da bi se trebalo valorizirati taj dio naše povijesti, posebice u kontekstu turizma. Upravo su drveni molići na Peškeri, koji i danas služe vezivanju manjih plovila, ti koji daju mediteranski duh sjevernoj veduti grada koja je ujedno i najfotografiranija panorama Poreča, a sada će to biti i još i više nakon što je nedavno uređena šetnica po imenu Obala 154. brigade, kaže Žužić.

Stare fotografije i razglednice svjedoče o nestalim molićima s rive i gradskog kupališta, nekadašnjim mjestima za počinak ribarskih barki i porečke djece. Sačuvani molić u Peškeri ostatak je te tradicije, podsjeća čelnik MO-a, koju treba zadržati i sačuvati kao dio prepoznatljivog identiteta grada.
U Gradu Poreču postoji dobra volja za ovu inicijativu, napomenuo je Žužić.
-Za izgradnju molića u tijeku su dogovori s Lučkom kapetanijom i drugim odgovornim službama. Nadamo se realizaciji naših prijedloga do turističke sezone 2018. godine, zaključio je čelnik “Joakima Rakovca”.
I za kraj – na inicijativu ovog mjesnog odbora formiran je odbor za revitalizaciju starogradske jezgre koji se bavi svim problemima starog grada.

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Wine nights 2018 mid