IDS: Čoga na mala vrata doveo HDZ na vlast

02.12.2006. 00:00; Učitavanja: 34; Početna / Novosti / Okolne općine / IDS: Čoga na mala vrata doveo HDZ na vlast
592GO167019.jpg

»IDS je na ovim izborima pokazao da je i dalje vodeća politička snaga na Poreštini. U obje nove općine dobili smo najviše glasova i ostvarili relativnu većinu, u Taru i Vabrigi samostalno, a u Funtani u koaliciji sa SDP-om. Zadovoljni smo i rezultatima izbora za porečke mjesne odbore s obzirom da je IDS negdje u koalicijama, ali većinom samostalno ostvario sve pobjede. Zahvalio bih se biračima na velikoj podršci«, rekao je Marin Grgeta, predsjednik Zajednice podružnice IDS-a Poreštine otvarajući konferenciju za novinare na kojoj se ova stranka osvrnula na rezultate nedavnih lokalnih izbora. U nastavku se kao Funtanjan osvrnuo na izbore u toj novoj općini.

– U Funtani nam je od 11 vijećničkih mjesta zajedno sa SDP-om pripalo pet. Međutim, dva su razloga što u Funtani nećemo biti na vlasti. Prvi je politički marketing nezavisne liste Tomislava Čoge koja je pridobila glasove dijela birača koji su na proteklim izborima na ovom području apstinirali. Drugi razlog je, ja bih je nazvao političkom prijevarom od strane Čogine liste, koja se cijelo vrijeme predizborne kampanje proklamirala kao neutralna, a u stvari je od prvoga dana bila u dogovoru s HDZ-om. Svjedoči tome i njihov koalicijski dogovor prema kojem će u peteročlanom poglavarstvu HDZ imati većinu od tri člana. Time je Čoga na mala vrata doveo HDZ u Funtani na vlast premda je HDZ na izborima dobio najmanje glasova.

Na konferenciji su bili članovi IDS-ovog ogranka Tar-Vabriga, općine u kojoj će IDS sa svoja četiri vijećnika u koaliciji s po jednim vijećnikom SDP-a i nezavisne liste Novi val Željka Bošnjaka biti na vlasti.

– Zahvalio bih svima koji su dali glas IDS-u temeljem čega smo ostvarili rezultate koji su premašili sva naša predviđanja, naglasio je predsjednik podružnice Đankarlo Žužić. Dopredsjednik ogranka Remiđo Mušković osvrnuo se na rezultate izbora s naglaskom na demantiranje medijskog napada nezavisne liste Maslina / L´ulivo nositelja Enija Kodnika s kojom je IDS pregovarao, ali nije uspio dogovoriti postizbornu koaliciju.

– Lista Maslina bila nam je prva opcija u planovima formiranja vladajuće koalicije. No naša je želja bila šira koalicija u koju bismo uključili i SDP i Novi val. Predstavnici Kodnikove liste nisu bili za uključivanje SDP-a i Bošnjakove liste u koaliciju, prenio je Mušković.

– U pregovorima s Maslinom bili smo spremni i odustati od uključivanja SDP-a i Novog vala u koaliciju, ali se nismo uspjeli dogovoriti o raspodjeli funkcija u novoj općini, nadovezao se vjerojatno budući IDS-ov načelnik Općine Tar-Vabriga Denis Žužić.

– Ponudili smo im čak tri verzije raspodjele funkcija u općini, a treći i konačni prijedlog bio je da Maslina dobije predsjednika vijeća i dva člana poglavarstva, ali su zahtijevali i mjesto zamjenika načelnika. Na to nismo mogli pristati jer smatramo da je već naša treća ponuda iznad rezultata koje je Kodnikova lista na izborima zaslužila. Kako se nismo uspjeli dogovoriti, okrenuli smo se SDP-u i Bošnjakovoj listi s kojima smo dogovorili suradnju. Demantirao bih i navode Masline da su u Taru dobili više glasova od IDS-a. Ne znam kako su došli do tog podatka kada je na oba izborna mjesta, u Taru i u Vabrigi, IDS dobio najviše glasova, zaključio je konferenciju Žužić.

K.Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email