NEWS

Humana Nova širi svoje djelovanje: ˝Second Hand˝ shop od jučer i u Poreču

2018-11-14_09h13_26
14.11.2018. 09:12; Učitavanja: 1.255; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Humana Nova širi svoje djelovanje: ˝Second Hand˝ shop od jučer i u Poreču

Pretpostavlja se da samo na području Istarske županije godišnje nastane oko 4 tisuće tona tekstilnog otpada. I dok većina odjeće i obuće završi na odlagalištima, prikupljanjem i sortiranjem rabljenog tekstila intenzivno se bavi Socijalna zadruga Humana Nova Istra. Ona godišnje, kroz brojne suradnje i akcije, prikupi oko 200 tona tekstila.

Prikupljeni tekstil se sortira u različite kategorije. Dio materijala se reciklira, a većina izvozi. Naime, Humana Nova Istra je ostvarila suradnju i s jednom australskom humanitarnom organizacijom.

Jedan manji dio poslovanja Socijalne zadruge Humana Nova Istra su trgovine rabljenom robom. Prvi njihov ˝second hand˝ dućan otvoren je prošle godine u Labinu, i posluje više od očekivanog. Pokazalo se kako postoji itekako velik interes za takvom vrstom robe, a od danas je ista usluga omogućena i Porečanima.

A ono što se ne proda u second hand trgovinama, odlazi dalje na recikliranje. Rad socijalne zadruge prvenstveno se temelji na zapošljavanju ljudi iz društveno isključenih skupina, osoba s invaliditetom te osoba starijih od pedeset godina i mladih bez radnog iskustva, a koje teško pronalaze svoje mjesto na tržištu rada. Trenutno zapošljavaju 11 osoba.

U Humana Nova Istra ˝second hand˝ dućanu odjeća se prodaje na kilograme, a jedan kilogram iznosi 50 kuna. Tim se sredstvima financiraju plaće osoba iz društveno ranjivih skupina.

TV Istra

Print Friendly, PDF & Email
MAX GAMING S