Hodači preplavili porečku šetnicu pod motom „HODITI I ZDRAVI BITI“

20180414_111142
16.04.2018. 10:27; Učitavanja: 292; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Hodači preplavili porečku šetnicu pod motom „HODITI I ZDRAVI BITI“

Porečani su i ove godine u istarskoj manifestaciji HODITI I ZDRAVI BITI – LA SALUTE VIENE CAMMINANDO,  koju osmišljava Zavod za javno zdravstvo Istarske županije,  pokazali da biraju zdrave životne navike, zdrav život i u konačnici zdravlje. U sunčano subotnje jutro, 14.4., više od 600 hodača je preplavilo prekrasnu porečku šetnicu od Općinskog suda do Zelene Lagune. Najmlađi hodači vozili su se u kolicima u pratnji roditelja, djedova i baka, najstariji sa preko 70 godina hrabro  su došli do cilja uz dobro raspoloženje okruženi sugrađanima i stručnim voditeljima. Iznimno nas veseli što su se i ove godine uključili i članovi Društva invalida Poreč od kojih su mnogi čitavu trasu prošli hodajući, a oni u invalidskim kolicima uz svoje asistente ili prijatelje. Po prvi puta su se organizirano uključili voditelji udruge MOT 08 sa 60-tak dječice što je svih iznimno razveselilo. Hodačima su se pridružili zamjenici gradonačelnika Elio Štifanić i Nadia Štifanić Dobrilović te dožupanica Sandra Čakić Kuhar.

Nositelji organizacije akcije HODITI 2018. za Poreč, Zdravi grad Poreč i Grad Poreč, zahvaljuju svim suradničkim organizacijama na pomoći i to Domu za starije i nemoćne Poreč, Klubu umirovljenika Galija Poreč, Crvenom križu Poreč, Udruzi kineziologa Poreč i Happy time-u.

I ove godine hodači su pokazali izniman interes za preventivno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Tako su na startu medicinske sestre Doma za strije i nemoćne Poreč, Dragica Šuran i Indira Picco, te volonterke sekcije za dijabetes Kluba umirovljenika Galija Vesna Radman i Vesna Tvrtković bile vrlo aktivne. Sa smiješkom i puno senzibiliteta za sve građane koji su strpljivo provjeravali ove parametre zdravlja prije samog hodanja posvetile su se svakoj osobi uz stručne savjete.

Za stručno vođenu tjelesnu aktivnost hodanja i tjelovježbu uz more bili su zaduženi , naš višegodišnji  voditelj Vedran Vrus i njegov kolega iz Udruge kineziologa Zoran Jendrašić. Kao i ranijih godina  tjelovježbu  i doziranje tempa hodanja za starije  osobe i osobe s invaliditetom pažljivo je i stručno vodila fizioterapeutkinja Doma za starije i nemoćne Lea Deltin!  Zahvaljujemo našim voditeljima koji su simpatično, vedro i šaljivo sa puno dobre energije vodili i ovo aktivno druženje koje je baš zbog toga bilo dostupno baš svim građanima koji su željeli hodati.

Na cilju kod Ski lifta je sve hodače i goste u ime organizatora pozdravila ravnateljica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš te ih pozvala na druženje uz glazbu i grah.  Posebno se zahvalila gostujućem amaterskom orkestru Doma za odrasle osobe Motovun kojeg vodi ravnatelj Boris Demark, a koji su se potrudili da zakuska ove godine prođe u posebno vedrom raspoloženju. Također se zahvalila Ivanu Opačku koji je volonterski i sa smiješkom , kao voditelj Ski lifta,  svesrdno sudjelovao u pomoći organizatorima te podigao vlastiti šator za svirače.

Jednako tako su važni bili volonteri koji su osigurali prijevoz natrag najstarijim hodačima i roditeljima s najmanjom djecom i to Ivica Jelinčić kombijem Društva invalida Poreč, Franko Kodan kombijem Doma za starije i nemoćne te Slobodan Aleksić volonter Crvenog križa Poreč njihovim vozilom.

Svi voditelji i volonteri doprinijeli su odličnoj organizaciji za koje su hodači imali samo riječi hvale. Odrasli hodači dobili su prigodnu majicu koju je osigurao Grad Poreč, a djeca reflektirajuće zaštitne fluorescentne narukvice za hodanje u mraku i balone Zdravog grada s natpisom „Naš izbor je zdrav život“. Hodači su se rastali uz jednoglasnu poruku „HODITI I ZDRAVI BITI uz ovakvo druženje trebalo bi organizirati par puta godišnje“.

Veselimo se idućoj godini za koju će nam trebati bar 1000 majica!

Hvala svima koji su hodali i pomogli u organizaciji!

 

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S