Hoće li Grad Poreč uvesti naplatu plakatiranja na oglasnim pločama ?

plakati-grad
13.12.2017. 11:51; Učitavanja: 234; Početna / Politika / Hoće li Grad Poreč uvesti naplatu plakatiranja na oglasnim pločama ?

Eugen Stanissa (IDS) na zadnjem je aktualnom satu Gradskog vijeća Poreča imao set komunalnih pitanja koje je započeo upitima kako se provodi plakatiranje po gradu i tko je zadužen za održavanje oglasnih ploča.

– Što je točno predviđeno u odluci o komunalnom redu? Pošto su se već neko vrijeme na tržištu pojavile tvrtke i obrti koji obavljaju usluge oglašavanja i plakatiranja, bi li za Grad bilo jednostavnije i isplativije angažiranje takvih poduzeća? Mislim da bi se postigao veći red kad bi se znalo tko što radi, ustvrdio je Stanissa. Nastavio je rekavši da je u kontaktu sa sugrađanima saznao za događaj koji se zbio još 2008. godine tijekom izgradnje sportske dvorane Žatika. Naime, jedan je kamion u blizini gradilišta srušio sto godina star portun. Stanari su više puta kontaktirali Grad zbog toga, a slučaj prijavili i policiji.

– Molim vas odgovor o tome što je do sada poduzeto i do kuda se stiglo s time, pitao je IDS-ovac. Pročelnik za komunalni sustav Marino Poropat kazao je da je odlukom komunalnom redu zabranjeno plakatiranje na određenim površinama, primjerice na ormarićima za struju, autobusnim čekaonicama i drugim neprimjerenim oglasnim površinama. Za takvo plakatiranje je odlukom o porezima predviđena kazna. Oglasnih ploča ima puno i to po svim naseljima, na njima nije predviđeno naplaćivanje i dozvoljeno je svima stavljanje plakata pod jednakim uvjetima bez naplate poreza.

Srušen stoggdišnji portun kod Žatike

– Treba li uvesti naplatu poreza ili dati nekoj privatnoj tvrtki, o tome se može razmisliti, odnosno vijećnici o tome trebaju odlučiti. Ono što smo primijetili jest da neki gradovi naplaćuju postavljanje svakog letka i to čine komunalni redari. Primjerice, svaki plakat po deset kuna, što predstavlja određeni trošak. Ima gradova koji su odredili da je na oglasnim pločama zabranjeno bilo kakvo plakatiranje. Prema sadašnjim odlukama Grada Poreča plakatiranje je besplatno i dostupno svima, objasnio je pročelnik.

Za srušeni portun kod Žatike prije devet godina Poropat je naveo da je to učinio kamion privatne tvrtke koji je dostavljao lož ulje. Komunalni redari bili su onomad na terenu i prijavili slučaj policiji.

– Povratnih informacija od onda nemamo. Portun je sastavni dio ograde ondašnjih vlasnika, tako da Grad nema po tom pitanju ingerenciju. Je li došlo do privatne tužbe vlasnika i posjednika prostora zbog toga – nemamo informacija, obavijestio je Marino Poropat.

Na istoj je sjednici porečki vijećnik Azeglio Picco (IDS) pitao kako teku pripreme za kompletiranje natječajne dokumentacije za EU fondove za gradnju ceste Garbina-Valkarin, zatim kad će napokon biti rekonstruirana i osuvremenjena oronula gradska vijećnica, a imao je i prijedlog prema Hrvatskom saboru. Sugerirao je pokretanjem inicijative za izmjenom Zakona o komunalnom redarstvu. Što se ceste Garbina-Valkarin tiče, gradonačelnik Loris Peršurić kazao je da je posao dovršen i dozvola za gradnju dobivena te da je projekt još krajem prošle godine prijavljen na mjeru 7.2.1. Ministarstva poljoprivrede. No, čeka se da ministarstvo donese odluku i tek tada će znati je li Poreč dobio sufinanciranje za gradnju te dionice.

Osuvremenjivanje stare gradske vijećnice

Picco je predložio i preuređenje i osuvremenjivanje gradske vijećnice, jer taj prostor sa starim klupama i namještajem ne djeluje nimalo reprezentativno.

– Posljednji je zahvat na njoj izveden sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća, rekao je Picco i dodao kako bi je trebalo osuvremeniti i elektroničkim pomagalima za javljanje za riječ i glasovanje. Gradonačelnik se složio da je obnova vijećnice potrebna, ali to će biti učinjeno kad bude više financijskih mogućnosti.
Picco je za komunalne redare kazao da trebaju imati veće ovlasti, kao primjerice, kod utvrđivanja prekršaja kada im osobe bježe i ne žele se legitimirati, jer znaju da to mogu. Redari moraju dobiti pravo da ih zadrže, barem na dva sata do dolaska policije. IDS-ovac je dodao da bi trebalo po tom pitanju angažirati istarske saborske zastupnike, s čime se složio i gradonačelnik. No, rekao je Peršurić, već postoji prijedlog izmjene tog zakona, ali još se ne zna kakav je, ni što se mijenja.

Tanja KOCIJANČiĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email