NEWS

HNS Istre: „ŠKOLA ZA ŽIVOT“ Najvažnija reforma u posljednjih 20 godina

HNs-kurikularna
07.09.2018. 10:33; Učitavanja: 153; Početna / Politika / HNS Istre: „ŠKOLA ZA ŽIVOT“ Najvažnija reforma u posljednjih 20 godina

Danas je u Puli u prostorijama Hrvatske narodne stranke održana tiskovna konferencija u organizaciji istarskog HNS-a, na kojoj je bilo riječi o reformi obrazovanja „Škola za život“ koja je u svojoj eksperimentalnoj fazi započela početkom ovoga tjedna u ukupno 74 škole – 48 osnovnih i 26 srednjih u svim županijama u Hrvatskoj. Na drugačiji način od ostalih škola koje nisu dio eksperimentalnog programa, učiti će i raditi 8500 učenika te gotovo 2000 učitelja. Treba reći kako su u eksperimentalnu fazu reforme obrazovanja uključene i dvije osnovne škole, te jedna srednja škola u istarskoj županiji, OŠ Vladimira Nazora, Potpićan, OŠ Veruda, Pula, te SŠ Zvane Črnje, Rovinj.

 „Preuzeli smo odgovornost za ovu državu ušavši u Vladu kad je to bilo najpotrebnije i kada je država bila opterećena nizom negativnih društveno političkih okolnosti kao što su „Agrokor“, odnosi sa susjedima te početak turističke sezone. Jednako tako prepoznali smo važnost obrazovanja  za budućnost našeg društva, te smo sinergijom politike i struke pokrenuli reformski proces koji je doveo do toga da je Blaženka Divjak prva ministrica koja je uvela reformu obrazovanja u učionice naših škola.“ rekao je Enver Kasa, potpredsjednik ŽO HNS-a Istre, naglasio kako je upravo reforma obrazovanja najvažnija reforma posljednjih 20 godina nazivajući je „majkom svih reformi“. 

„Iako je obrazovna reforma napadana od strane naših političkih oponenata s lijeva i sa desna, činjenica je da je eksperimentalna faza reforme obrazovanja krenula te ide samo naprijed, jer djeca u školama nisu niti lijeva niti desna, već naša djeca koja imaju pravo na kvalitetnije obrazovanje i bolju budućnost“, zaključuje Kasa i nastavlja „Svjesni smo da se ovako sveobuhvatna reforma ne može provesti preko noći, stoga pozivamo sve društvene dionike na dijalog, suradnju i povratno mišljenje o tomu kako tu istu reformu učiniti još i boljom za slijedeću školsku godinu.“ 

„Jedna od pokretačkih osnova reforme obrazovanja jest kako nastavu učiniti za učenike puno zanimljivijom, ali ono što je najvažnije „važnom za život“, za stjecanje životnih kompetencija naših učenika. Dakle, naglasak sa stavlja na kritičko razmišljanje i rješavanje problema, a ne na bubanje činjenica. Novina je i autonomija učitelja da nastavu osmisli onako kako on želi i  onako kako  misli da je to najbolje za učenike.“, naglasila je prisutnim novinarima Blanka Sinčić Pulić, predsjednica HNS-a podružnice Rovinj.

Sinčić Pulić naglašava kako se u okviru reforme potencira upotreba digitalnog i interaktivnog sadržaja koji će biti raspoloživi na besplatnim tabletima svim učenicima u eksperimentalnim školama. „Za tablete i za sve one škole koje ulaze u eksperimentalni program financijska sredstva su doznačena, a tableti u škole stižu još prvog dijela rujna. Kada govorimo o financijskim sredstvima doznačenima za provođenje kurikularne reforme ističemo kako je osigurano 200 milijuna kuna, čime se pokriva opremanje škola, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja sa daljnjim prikupljanjem sredstava.“, navodi Sinčić Pulić.

Istarski HNS-ovci istakli su kako je u javnu raspravu poslan prijedlog Zakona o udžbenicima koji nalaže da najveća dopuštena cijena udžbenika ne smije iznositi više od 10 do 15 posto medijalne plaće u Hrvatskoj, a što predstavlja iznos do najviše 800 kuna po setu udžbenika. Također jedna od novosti koju predviđa zakon je da težina đačkih torbi za niže razrede neće smjeti biti veća od 3 kilograma.

Potpredsjednik HNS-a Istre, Enver Kasa osvrnuo se i na HNS-ovu inicijativu osiguranja besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Istri bez obzira na imovno stanje roditelja učenika, istaknuvši kako nažalost pojedine sredine nisu prepoznale važnost i prioritet osiguranja besplatnih udžbenika za školarce.

„ Žalosti me činjenica da primjerice Pula, Rovinj i Poreč, jedni od najbogatijih gradova, perjanice turizma i gospodarstva Hrvatske, nisu pokazali razumijevanje za potrebe naših osnovnoškolaca te im nisu osigurali besplatne udžbenike a što bi uvelike rasteretilo budžete njihovih roditelja i olakšalo početak nove školske godine“, zaključila je na kraju obraćanja novinarima Blanka Sinčić Pulić, predsjednica HNS-ove podružnice Rovinj.

 

PR ŽO HNS-a IŽ

Print Friendly, PDF & Email
ATP 2019 CENTRAL
Galerija S