NEWS

Grad svetog Maura kao najljepša pozornica za zabavne i sportske evente

Summerblast
15.09.2017. 23:31; Učitavanja: 655; Početna / Slider / Grad svetog Maura kao najljepša pozornica za zabavne i sportske evente

U samo dvije godine, Poreč se poput Feniksa uzdigao iz pepela, te nanovo svima dokazao i pokazao kako uz dobru organizaciju i trud, te po broju i kvaliteti manifestacija može ponovno popeti na sam vrh vodećih destinacija na Jadranu. U manifestacijama su doslovno uživali mnogi, a za Poreč čuli i pisali gotovo svi svjetski mediji. Vinistra, raznorazne rally i biciklističke manifestacije, koncerti i zabave popraćene vatrometom, mega eventi, međunarodni festivali i još mnogočega drugog, samo su djelić tog mozaika koji se ove godine perfektno složio do najsitnije kockice.

Sve je započelo Adventom Poreč

U tom projektu, u suradnji s Gradom, sudjelovali su turističke tvrtke Plava laguna i Valamar, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica, te čitava mašinerija od udruga do pojedinaca i samih građana. Sve je započelo Božićnom bajkom, odnosno Adventom, za kojeg su mnog nevjerni Tome mislili kako će biti osuđeno na propast. Izabrana lokacija u samoj starogradskoj jezgri bila je pun pogodak, te se vrlo brzo, zbog svog programa, pročulo kako je tamo zabava zagarantirana. Tijekom četrdeset dana u Gupčevom parku organizirani su koncerti, više od stotinu događanja za sve uzraste, podignuto besplatno klizalište, te se nudila i bogata gastro ponuda. Osim Porečana, na Advent su dolazili i mnogobrojni Istrani, pa će nakon prvoga organiziranoga izdanja, ovogodišnji zasigurno uz razne sugestije građana i gostiju biti još bolji.

U dvorani Žatika održan je doček i Kineske nove godine. U istom prostoru održani su i  mnogobrojni poznati sajmovi. Promohotel namijenjen svima koji se bave turizmom, Crofish za ribare i zaljubljenike u ribolov, nadaleko poznata izložba vina u Hrvatskoj – Vinistra, na kojoj se okuplja više desetaka tisuća zaljubljenika, koji osim vina, imaju prigodu kušati i maslinova ulja i rakije. Tijekom trajanja manifestacije, na gradskoj se rivi paralelno održao i Wine nights, a tad su nastupili mnogi muzičari od Nene Belana, Natali Dizdar, Frajli, Crvene jabuke…

Regata katamarana i odbojka na pjesku

U sportskom djelu svakako treba spomenuti više desetaka međunarodnih biciklističkih utrka od kojih najvažnija Tour of Croatia. Odigravam su i različiti svjetski i europski teniski turniri, oni u pikadu, streličarstvu, u plesu. Natjecanja u rallyju od električnih do onih klasičnih s motorima pogonjenih benzinom. Održana je i najpoznatija međunarodna utka katamarana Croatia Match cup, potom odbojkaški turnir Swatch Vollevball Major, sve to popraćeno spektakularnom produkcijom, zabavom, gastro i after partyjima. Raznorazne izložbe od porečkog Anala do Jazza u Lapidariju, te klasičnih koncert u Eufrazijani gotovo da se i podrazumijeva obzirom na dugi niz godina prisutnosti. Održan je i porečki muzički festival Rise Up s planetarno popularnim izvođačima od John Newmana , Rudimentala, Rogera Sancheza, LMFAO-a…Nadalje, tu je i nezaobilazna manifestacija Open Airkoja po kvaliteti i programu se prostire gotovo na sve gradske lokacije, a objedinjuje street performance, kino i teatar na otvorenom, specijalne evente, koncerte i još mnogočeg ostalog. Vrhunac ljetne zabave već drugu godinu za redom zasigurno je i MTV Summer Blast kada se u uvali Peškera podigne spektakularna pozornica a na njoj nastupe najveće DJ zvijezde današnjice. Nepotrebno je i spominjati daje ovogodišnji vrhunac bio nastup planetarno poznatog WH1 Smitha i njegovog prijatelja DJ Jeffa. 

Giostra i lov na veliku ribu

No to nije sve, ne treba zaboraviti niti PorečDox- jedinstven u Istri festival dokumentarnoga filma na kojemu osim regionalnih ostvarenja filmaša održavaju i okrugli stolovi, radionice, koncerti i izložbe. Tu je i Booktiga festival pročitanih knjiga s popratnim sajmom Booktižinom na kojemu sudjeluju i najeminentnija imena hrvatske književne scene predstavljajući svoje nove uratke. Offshore World Challenge – atraktivni lov na veliku ribu u porečkom akvatoriju, kao i Tunalicious gastro event na kojem domaći i gosti mogu uživati u različitim delicijama od tune i drugih vrsta riba. Povijesna Giostra, na kojoj je posebna atrakcija konjička utrka ali i više od 250 kostimiranih sudionika po ulicama grada, te na desetke drugih, sportskih, kulturnih, zabavnih, edukativnih i zanimljivih manifestacija koje je gotovo i nemoguće sve pobrojati.

Top destinacija

– Sredina je devetog mjeseca, ali u Poreču ne stajemo s manifestacijama. Pred nama je, nakon bogatog ljeta, Big game fishing – međunarodni turnir u lovu na veliku ribu i Tunalicious food festival. Kao zatvaranje ljetne sezone, održat će se i koncert Gibonnija kao zahvala svim Porečankama i Porečanima na uspješno odrađenoj rekordnoj sezoni. Ono što me posebno veseli je da smo se već bacili na organizaciju drugog izdanja Adventa Poreč, koji je prošle godine bio potpuni hit i za koji već sada mogu reći da će ove godine biti još bolji i jači u svim svojim segmentima. Lokacija ostaje ista, ponovno zimi vraćamo život u srce starogradske jezgre, a ponuda, klizalište i program dodatno ćemo obogatiti. Kroz 7,3 milijuna kuna izdvojenih za manifestacije u ovoj godini, naš smo grad pretvorili u top destinaciju na Jadranu – s najkvalitetnijim i najvećim izborom manifestacija. Sjetimo se da je naš grad udomaćio Poreč Major, MTV Summerblast, Rise Up, Croatia Match Cup, Vinistru, Promohotel, Advent a i dalje njegujemo tradicije proslava po mjesnim odborima poput Rokove u Novoj Vasi ili Sv. Ane u Červaru, kao i Sv. Maura s procesijom u Poreču. Siguran sam da nijedan grad na Jadranu nema ovoliki broj manifestacija koje su stanovnici ali i brojni gosti tako dobro prihvatili i drago mi je da to svi i prepoznaju, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Apsolutni lideri

Apsolutni smo lideri organiziranja manifestacija na istarskom poluotoku, a i šire. Prema konceptu Hrvatska 365 organiziramo više od 40 manifestacija s naglaskom na pred i posezonu, odnosno realizaciju turističkog prometa u dijelu godine kada sunce i more nisu osnovni motiv dolaska gostiju. TZ Poreča ukupno za sve projekte utroši 5,3 milijuna kuna godišnje, rekao je direktor TZ Grada Poreča, Nenad Velenik. 

(Napisao IVAN GRGAT, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email