NEWS

Gitarist Danijel Kralj večeras u Eufrazijani

Fotografija Danijel Kralj - Kopie (1)
01.08.2017. 11:53; Učitavanja: 90; Početna / Kultura / Gitarist Danijel Kralj večeras u Eufrazijani

Prvi koncert u kolovozu u sklopu 56. Koncerata u Eufrazijani izvest će gitarist Danijel Kralj večeras, 1. kolovoza u 21 sat. Nakon pet glazbenih doživljaja u prvom dijelu koncertne sezone kojega su obilježili glasoviri, vrijeme je da u porečkoj Bazilici zasvira i gitara.

Danijel Kralj rođen je u Rijeci, a gitarom se počeo baviti kad mu je bilo 11 godina. Budući da nikako nije mogao nabaviti gitaru, sam se naučio kako gitaru napraviti. Glazbeni ga je put preko Opatije odveo u Beč, gdje je studirao i izvedbu i pedagogiju kod Susanne Löffler i Jorgosa Panetsosa.

Tijekom studija sudjelovao je na mnogim masterclassovima s umjetnicima poput Davida Russella, Manuela Barrueca, L.A. Guitar Quarteta i Zorana Dukića. Svoju je umjetničku inspiraciju pronalazio na brojnim radionicama, a posebno onima komorne glazbe s Klausom Christianom Schusterom i Amiramom Ganzom iz Altenberg Tria.

Danijela Kralja glazba je odvela u Austriju, Njemačku, Slovačku, Švicarsku, pa čak i daleki Meksiko. U Beču je nastupio na mnogim prestižnim mjestima poput dvorana Musikverein i Konzerthaus, a 2011. nastupio je i na međunarodnom festivalu Forum Gitarre Wien.

Osim što nastupa, Danijel Kralj bavi se i kompozicijom, ugođač je instrumenata i predaje gitaru u Beču. Njegova kompozicija Bečka suita (Wien Suite) premijerno je izvedena u Beču 2014, a prvi CD Self Portraits izdao je 2016. Glazba na ovome albumu nastala je gitari koju je Kralj prije nekoliko godina izradio sam, a koristi ju i na koncertima.

Kralj će u Bazilici izvesti zanimljiv repertoar koji seže od Giulianija i Paganinija pa sve do latinoameričkih skadbi. Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice su dostupne na ulazu u Baziliku sat vremena prije koncerta.

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights