NEWS

Giostrini: Brašno, mast, med i cimet za putovanje u prošlost

Giostrini
16.09.2013. 08:15; Učitavanja: 193; Početna / Lifestyle / Ostalo / Giostrini: Brašno, mast, med i cimet za putovanje u prošlost

Slasni, mirisni, hrskavi, rumeni i ispečeni s puno ljubavi giostrini su puno više od keksića

Bijelo brašno, šećer, cimet… a tek vanilija ili klinčić bili su nekada pravi luksuz u kuhinjama običnog puka u Istri u 18. stoljeću. No, kako su putovanja i trgovina od pamtivijeka bili svojstveni našim narodima, a pomorstvo u krvi, tako su i do naših krajeva dospjeli egzotični začini koji su na brodicama vencijanske trgovačke mornarice plovili put Serenissime. Upravo je cimet bio prvi začin koji je polovicom 18. stoljeća osvojio kuhinje istarskih plemićkih, a potom i pučkih kuhinja. Recepture su se nasljeđivale, a upravo zahvaljujući takvoj tradiciji rekonstruirali su se nekadašnji jelovnici i otkrivao način života i blagovanja pučana, trgovaca, plemića…

Jedan takav dragocjeni recept pronađen je i u Zavičajnom muzeju Poreštine. Riječ je o recepturi za kolačiće koji su se pripremali i služili u kućama tamošnjih trgovaca i plemića u 18. stoljeću. Bijelog brašna u ono doba nije ni bilo, a najsličnije mu je današnje integralno, pa je baza bilo – raženo. Umjesto dragocjenog i rijetkog šećera koristio se med, a skupi maslac zamjenjivala je svinjska mast, u ono doba uz maslinovo ulje najzastupljenija masnoća. Ključni sastojak koji je kolačiće razlikovao od tada poznatih slastica bio je cimet. Upravo su zbog njegova mirisa bili posebni.

Porečko peto godišnje doba, vrijeme baroknog festivala i konjičkog turnira Giostre koje grad od 13. do 15. rujna pretvara u živi vremeplov, prigoda je da se ta slastica spasi od zaborava. Kolačiće su oživjele volonterke Društva prijatelja Giostre pa su oni tako i simbolično ponijeli naziv – giostrini!

Slasni, mirisni, hrskavi, rumeni i ispečeni s puno ljubavi giostrini su puno više od keksića. Oni su i prva “službena” slastica porečkog baroknog gourmeta, a ovaj vikend prigoda je da se i kušaju.

SASTOJCI (50 keksića):

200 g raženog brašna, 100 g integralnog pšeničnog brašna, 140 g masti, 70 g šećera,

2 žlice meda, 4 žlice vode, 2 žličice cimeta

PRIPREMA:

Umiješajte sve sastojke u kompaktnu masu pa ostavite da odstoji pola sata. Čupkajte komadiće, oblikujte kuglice i slažite u namašćeni lim. Utisnite pečat i pecite 10-tak minuta na 180 stupnjeva.

Tanja Božić, VLM

Print Friendly, PDF & Email
Advent 2019 S
Galerija S