NEWS

Funtana, Vrsar: Hoće li birači honorirati »osnivače«?

19.10.2006. 00:00; Učitavanja: 64; Početna / Novosti / Okolne općine / Funtana, Vrsar: Hoće li birači honorirati »osnivače«?

U nedjelju 12. studenog stanovnici Funtane, Tara i Vabrige imat će priliku prvi put izaći na birališta radi izbora svojih predstavnika u vlastitim općinama, jer je sabor 28. srpnja donio odluku o osnivanju pet novih općina, među kojima i ove dvije na Poreštini. U kojim će uvjetima biti provedeni izbori, odnosno koje su moguće liste kandidata i kakav je odnos snaga, pokušali smo oslušnuti u vrijeme kada je neformalna predizborna kampanja već počela.

U obje nove općine birat će se po jedanaest općinskih vijećnika, kako je predviđeno Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi za općine i gradove do 2.500 birača. Njihov je broj utvrđen na temelju posljednjeg popisa birača, 20. rujna ove godine. Po njemu su u Funtani 852 građanina s pravom glasa, a u Taru-Vabrigi njih 1.750. Te su birače i naselja izgubili Općina Vrsar, u čijem je sastavu još kratko naselje Funtana, i Grad Poreč, čiji su bili Tar i Vabriga te Frata, Perci, Rošini i Gedići. »Preraspodjela« je dodirnula i Općinu Sveti Lovreč, jer je Sabor odobrio izdvajanje osam sela (Begi, Bralići, Delići, Flengi, Gradina, Kloštar, Kontešići i Marasi) iz njenog sastava i pripojenje Vrsaru. Time je Lovreč ostao bez 326 birača.

Do objave datuma izbora moglo se, zbog oduzimanja i dodavanja birača, čuti glasove koji su lobirali za ponavljanje izbora u Poreču (oporbeni nezavisni »Naš Poreč«, Hrvatski demokršćani) i Vrsaru (pokušaj stvaranja nezavisne liste). Međutim, te će snage morati čekati redovne izbore iako su uglas govorile o tome da se preraspodjelom biračkog tijela promijenio odnos političkih snaga. A je li?

Kada se od izbornih rezultata iz prošle godine u Gradu Poreču izuzmu biračka mjesta koja sada spadaju u novu općinu, načelno rezultati ostaju jednaki, odnosno IDS bi i dalje imao većinu, doduše s jednim vijećnikom manje, a nezavisni Poreč plus – Parenzo piu´ imao bi jednoga više. Na biračkim mjestima koja pokrivaju buduću općinu Tar-Vabriga najviše je glasova dobio IDS, gotovo upola manje HSU, a slijede s puno manje glasova SDP, HPS i nezavisni Poreč plus.

Za prošlih izbora u Općini Vrsar na biračkom mjestu u Funtani IDS je dobio 194 glasa, HDZ šezdeset glasova manje, a SDP 52 glasa. Kada se Općini Vrsar oduzmu tadašnji glasovi Funtane, a dodaju oni iz biračkih mjesta sela koja su sada u njihovom sastavu, računica pokazuje da bi IDS dobio nešto ispod jednog postotka glasova više, HDZ gotovo šest postotaka manje, a SDP tri postotka više. Doduše, ponuda lista kandidata nije bila jednaka u općinama Vrsar i Sveti Lovreč pa ova računica nije potpuno mjerodavni pokazatelj, osim da nema opravdanja za izvanredne izbore.

A tko će se sve ponuditi zastupati u vijećima građane u novim općinama? Proces predlaganja lista kandidata traje još nekoliko dana. U Funtani su izvjesne tri liste – HDZ-ova, nezavisna Tomislava Čoge, a IDS još nije otkrio niti ide li na izbore i hoće li to učiniti samostalno ili u koaliciji s SDP-om. U Taru će biti puno raznolikije, a lako je to bilo predvidjeti ne samo na temelju prošlogodišnjih rezultata za Gradsko vijeće Poreča, nego i na temelju izbora za tamošnji mjesni odbor. Osim IDS-ove, može se očekivati lista HSU-a, SDP-a, a vjerojatno i HDZ-a, koji je nedavno osnovao ogranak u Taru i Vabrigi. Ivan Đani Stojnić, trenutni predsjednik MO-a, koji je pobijedio sa svojom nezavisnom listom, vjerojatno će izaći i na izbore za Općinsko vijeće, pogotovo zato jer je osobno bio aktivno uključen u inicijativu formiranja općine, kao i IDS-ov prvak Denis Žužić, još kratko vrijeme zamjenik porečkog gradonačelnika. Na izborima za MO bila je i nezavisna lista »Maslina« s Eniom Kodnikom, koji će vjerojatno ponovno tražiti povjerenje birača, a nedavno je osnovana udruga građana »Novi val«, koja po uzoru na »Naš Poreč« stvara i svoju listu za izbore.

Kome će građani pokloniti povjerenje uvijek je nezahvalno predviđati. Moguće je da će honorirati one koji su se najviše eksponirali u procesima osnivanja novih općina, a to su u Funtani HDZ i Tomislav Čoga, a u Taru-Vabrigi Stojnić i Žužić. Međutim, ne treba podcijeniti ni snagu tarske podružnice HSU-a, niti nezavisnih lista. Lako je moguće da će u objema novim općinama lokalna vlast moći biti formirana jedino u koalicijskim kombinacijama.

S. Matejčič, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Advent 2019 S
Galerija S