Europski tjedan sporta – #BEACTIVE

Vije5759-7759
24.09.2017. 15:58; Učitavanja: 136; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Europski tjedan sporta – #BEACTIVE

Europska unija tjedan od 23.09 do 30.09. obilježava kao Europski tjedan sporta.
Prošle 2016 godine u tjednu sporta održano je 15.000 aktivnosti u kojima je sudjelovalo oko 10 milijuna sudionika u preko 30 država EU.
Ova hvalevrijedna inicijativa EU komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti provodi se zadnje tri godine, a cilj joj je podizanje svijesti stanovništva o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću kao i educiranje stanovništva na koji način kako i koliko se kretati te izabrati najpogodniju aktivnost za svakog ponaosob.

Današnji sjedilački način života sveo je kod većine stanovništva kretanje tj. tjelesnu aktivnost na potreban minimum, tako da je mnogima kretanje postalo „nužno zlo“.  Jednostavno rečeno nismo aktivni koliko bi trebali biti. Osnovni problem većine stanovništva je motivacija, poticaj i podsjetnik o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću.
„Što postižemo redovnom tjelesnom aktivnošću ?“
Na neki način možemo jednostavno kazati: „ Podižemo nivo zdravlja, tjelesne sposobnosti, zadovoljstva, sreće, spremnost na rješavanje raznih dnevnih obveza kako na poslu tako i u privatnom životu“ ili kraće rečeno podižemo kvalitetu života.
Nažalost zadnja ispitivanja koja su rađena u Hrvatskoj (lipanj, 2017. godine) upućuju na to da tjelesna aktivnost nije prioritet mnogih naših sugrađana, na vidjelo su izašli pokazatelji da se gotovo 2/3 stanovništva – 62% ne bavi ili se rijetko tjelesnom aktivnošću, što je jedan od lošijih pokazatelja na nivou EU.
„Što to znači baviti se redovnom tjelesnom aktivnošću ?“
Redovna tjelesna aktivnost je svaka aktivnost koju provodimo redovito ( minimalno 2 – 3 puta tjedno) sa ciljem poboljšanja psiho motoričkih sposobnosti, a možemo je upražnjavati kroz razne oblike kretanja i tjelesnog vježbanja
Redovnom tjelesnom aktivnošću osim toga djelujemo preventivno ili rehabilitacijski na naš organizam  kod bolesti koje su trenutno najveći krivci za invalidnost i smrtnost današnje populacije kao što su kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa – šećerne bolesti, arterioskleroze, povišene tjelesne težine, stres.
Koje aktivnosti možete koristiti u Poreču ?
Teško pitanje, lagan odgovor….Teško zato jer bi sigurno nešto (nekoga) izostaviti, a lagano jer na Poreštini postoji čitav niz sportskih klubova, društva i neformalnih grupa koja se bave organizacijom i vođenjem raznih oblika sportske rekreacije kao što su : hodanje, vožnja biciklom, plivanje, trčanje, plesanje, joga, planinarenje, hodanje sa štapovima – nordijsko hodanje, razni oblici  organiziranog vježbanja u dvoranama : aerobic, fitness, joga, razni borilački sportovi i sl.), streličarstvo, stolni tenis, nogomet, rukomet, odbojka, košarka, tenis, jedrenje,…..
Tko to vodi i organizira ?
Konkretne informacije o klubovima i njihovim terminima možete dobiti u SZGP (Sportska zajednica grada Poreč), Zdravi grad Poreč, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.
Vrlo je bitno naglasiti da se zadnjih godina kvaliteta voditelja umnogome poboljšala pošto u Poreču ima sve više mladih stručnjaka kineziologa koji će vas uputiti i usmjeriti ka pravilnom vježbanju.
I za kraj nemojte čekati da se „morate“ baviti nekom rekreacijskom – rehabilitacijskom aktivnošću, već napravite onaj mali klik u glavama i krenite…nemojte čekati „ponedjeljak“…
Ovaj tjedan je tjedan u kojem Europska unija pokazuje i pod stiče na sport kao jedan od načina života koji prvenstveno pomaže, olakšava, podiže kvalitetu i što je najbitnije čini zdravim život svakog od nas ponaosob.

Z. Jendrašić

Print Friendly, PDF & Email
Max Friday