Ekološke aktivnosti u TUŠ Antona Štifanića u studenom i prosincu

WIN_20171212_11_16_28_Pro (2)
13.12.2017. 10:30; Učitavanja: 102; Početna / Novosti / Ekološke aktivnosti u TUŠ Antona Štifanića u studenom i prosincu

Kasna jesen u našu je školu donijela zanimljive projektne aktivnosti. Prvog petka u mjesecu studenom 2017. uspješno je održan eko projektni dan na temu Wellness – relaksacija i motivacija. Svi su razredni odjeli bili uključeni u ovaj dan koji je s godinama postao našom tradicijom. Svaki je razred uz pratnju dvoje profesora sudjelovao u radionicama i predavanjima koja su bila podijeljena u dva ciklusa – od 8,00 do 10,30 te od 11,00 do 13,30. Teme koje su kroz projektni dan obrađene bile su vezane uz povijest termi, zdravlje, wellness u hotelijerstvu, zdravu prehranu, vanjski fitness, wellness koktele i slastice, statističke karakteristike članova sportsko-rekreacijskog centra, vježbe relaksacije, wellness rječnik posuđenica u hrvatskom jeziku, poetsku relaksaciju – pisanje pjesama na temu mora u sklopu projekta zavičajne nastave Ribarstvo i dr. Organiziran je i poučan posjet wellness centru hotela Diamant. Učenici i nastavnici zabavili su se uz raznolike aktivnosti te doprinijeli interdisciplinarnom pristupu nastavi, a koordinatorice eko projektnog dana bile su profesorice Linda Laković Baretinčić i Daria Škrinjar.

            Krajem studenog započeo je još jedan školski projekt – Polarni san. Organizator je projekta Klub za ekspedicionizam i kulturu iz Zagreba (KEK), čiji je pokretač fotograf, putopisac i istraživač Davor Rostuhar. U projekt je uključen 1. r. hotelijersko-turističkih tehničara, a voditeljica je eko koordinatorica Daria Škrinjar. Projekt prati samostalnu ekspediciju Davora Rostuhara na Južni pol, koja uključuje njegovo pješačenje dugo 1200 km, od obale Antarktike do Južnog pola, krećući se tzv. „Hercules“ rutom. Za prelazak tog puta pješice Rostuharu je potrebno 50 dana, a sa sobom vuče 130 kg tešku opremu na običnim saonicama.  Ovu hvalevrijednu i ambicioznu ekspediciju prate Davorov ekspedicijski dnevnik te edukativni tekstovi o polarnim krajevima, koje svakog tjedna objavljuje KEK na svojim mrežnim stranicama. Učenici s prof. Škrinjar na satu razrednika obrađuju tekstove o polarnim krajevima te rješavaju kviz i tako stječu bodove te znanja iz geografije, biologije i ekologije, zajedno s drugim školama iz Hrvatske, uključenima u projekt. Škola koja bude najuspješnija u rješavanju kvizova na tjednoj bazi kao nagradu dobiva izravan telefonski poziv D. Rostuhara s Antarktike. Cilj je projekta educirati učenike i profesore na temu arktičkih, odnosno antarktičkih krajeva te osvijestiti problem i posljedice globalnog zatopljenja i klimatskih promjena u svijetu. U sklopu projekta u školi će se provesti još jedna aktivnost,  odnosno  izazov iz područja  ekologije, sporta, umjetnosti, poduzetništva ili dobrote, čime će se dodatno potaknuti učenička kreativnost i poduzetnički duh. U projekt se mogu uključiti i svi ostali učenici škole, rješavanjem edukativnih kvizova i skupljanjem bodova.

Daria Škrinjar, prof

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email