NEWS

DANAS U 20 SATI NA ARHEOLOŠKOM LOKALITETU LORON PREDSTAVIT ĆE SE REZULTATI OVOGODIŠNJIH ISTRAŽIVANJA

LORON
25.07.2017. 15:07; Učitavanja: 101; Početna / Novosti / Okolne općine / DANAS U 20 SATI NA ARHEOLOŠKOM LOKALITETU LORON PREDSTAVIT ĆE SE REZULTATI OVOGODIŠNJIH ISTRAŽIVANJA

Kustosi Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino, zajedno sa suradnicima, predstavit će javnosti rezultate trotjednih arheoloških istaživanja na lokalitetu Loron u Općini Tar-Vabriga.

Na ovom značajnom antičkom arheološkom nalazištu, keramičarskom središtu poznatom po proizvodnji amfora, istraživanja se provode kontunuirano od 1994. godine. Ovogodišnja kampanja bila je usmjerena na istraživanje antičkih keramičkih peći, a obilježilo ju je otkriće izvanredno sačuvane keramičke peći koja spada u najbolje očuvane na tlu Hrvatske. Za ovo veliko otkriće zaslužna je međunarodna arheološka ekipa sastavljena od 20 stručnjaka iz Hrvatske, Francuske, Italije i Slovenije.  Uz porečki muzej, kojega zastupaju kustosi Davor Munda, ujedno i voditelj istraživanja, i Gaetano Benčić, u istraživanjima sudjeluju ustanove Aix Marseille Universite – CNRS, Centre Camille Jullian i École française de Rome.

Istraživanja se provode uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Općine Tar-Vabriga i Turističke zajednice Općine Tar-Vabriga. 

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights