Damjaniću dvije zlatne medalje za vina

GO03404649
04.12.2017. 14:12; Učitavanja: 462; Početna / Gospodarstvo / Damjaniću dvije zlatne medalje za vina

Istarski vinari postigli su sjajne rezultate na jesenskom ocjenjivanju vina londonskog International Wine Challengea. Najvrjednija priznanja pokupio je Ivan Damjanić iz Fuškulina. Njegova kupaža malvazije, chardonnaya i pinota bijelog Clemente blanc i njegova malvazija 2016. osvojili su zlatne medalje, dok je za kupažu terana, merlota i cabernet sauvignona Clemente 2013. te za borgonju 2015. dobio preporuke odnosno “plave medalje” s oznakom “commended”.

Bijeli Clemente je inače novi proizvod vinarije Damjanić, prvi put predstavljen na ovogodišnjoj Vinistri, i ova zlatna medalja svjetskog značaja je najljepši dar za njegov izlazak u svijet. 

Uspješna Agrolaguna 

Uspješna je bila i porečka Agrolaguna koja je dobila srebrnu medalju za Festigia malvaziju 2016. i za Festigia malvaziju riserva akacija 2015., brončanu medalju za Festigia malvaziju Vižinada riserva 2015., te preporuku za Festigia cabernet sauvignon 2015. i za crnu kupažu Castello (merlot, syrah, cabernet sauvignon) 2015., dok je Moreno Degrasi zaslužio brončanu medalju za svoju malvaziju Bomarchese selekciju 2016. a njegov cabernet sauvignon 2011. dobio je preporuku. 

Među nagrađenim vinima na ovom jesenskom International Wine Challengeu svega je 14 vina iz Hrvatske, od čega ih je čak 11 iz Istre. Jesensko ocjenjivanje International Wine Challengea inače je malo manje atraktivno od onog proljetnog u travnju, a čiji se rezultati objavljuju u svibnju, na kome sudjeluje mnogo više vinara, pa i istarskih. Podsjetimo, na ovogodišnjem travanjskom ocjenjivanju IWC-a istarski su vinari bili osvojili ukupno 18 odličja, i to dvije zlatne medalje, četiri srebrne, tri brončane i devet preporuka. 

Utrka za tropy 

Zanimljivo je da prema pravilima International Wine Challengea svi dobitnici zlatnih medalja iz jesenskog ocjenjivanja automatski ulaze u drugi krug proljetnog ocjenjivanja, odnosno zajedno s dobitnicima zlatnih medalja na proljetnom ocjenjivanju ulaze u borbu za trophy nagrade po kategorijama odnosno regijama. To drugim riječima znači da Damjanić ne mora ponovno slati svoj Clemente blanc 2015. i svoju malvaziju 2016. na proljetno ocjenjivanje IWC-a, već da s tim vinima automatski ulazi u konkurenciju za moguću trophy nagradu. 

(D. ŠIŠOVIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email